Sukob Ukrajine i Poljske? Tusk: To bi bio "najveći idiotizam u istoriji"

Poljska je solidarna sa Ukrajinom, ali u ovom trenutku istorije, postoji "kritična tačka" u bilateralnim odnosima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ona se tiče izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i to se mora rešiti, uzimajući u obzir interese svih strana, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk.

"Postoji jedna kritična tačka u vezi sa izvozom ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku i Evropu bez carine i bez standarda koji važe u EU. Teško je Ukrajini, teško je meni, ali treba da nađemo rešenje koje neće koštati poljske poljoprivrednike", naglasio je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Varšavi.

Prema njegovim rečima, obe zemlje treba da pronađu rešenja koja neće štetiti Ukrajini, ali i da poljski farmeri ne postanu njene žrtve.

"Zaista se nadam razumevanju i da će se ukrajinski političari uzdržati od ponekad nepotrebnih emotivnih komentara. Jasno je da je ovo težak trenutak, moramo da nađemo rešenje, ali ne ono koje bi moglo da nas podeli. Da se sada posvađamo, bio bi to najveći idiotizam u istoriji naših naroda. Uostalom, potrebni smo jedni drugima više nego ikada ranije i nadam se da će to svi razumeti", naglasio je Tusk, prenosi Ukrinform.

Kanadski premijer je pozvao ukrajinske političare da „izbegavaju nepotrebne emotivne komentare” prema Poljskoj.

Poljoprivrednici protestuju od 9. februara na putevima koji vode ka kontrolnim punktovima na teritoriji Poljske u blizini granice sa Ukrajinom.

Glavni zahtevi demonstranata su zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i istupanje Poljske iz Evropskog zelenog dogovora.

U međuvremenu došlo je do pet slučajeva izbacivanja ukrajinskih poljoprivrednih useva iz teretnih vagona na pruge ili iz kamiona na puteve.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je da je Ukrajina ponudila Poljskoj plan od pet koraka za deblokadu granice - "Plan međusobnog razumevanja".

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je uveren da poljska vlada može da reši problem kvarenja ukrajinskog žita na graničnim prelazima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu