Poruka iz EU: "Mesto za Srbiju je rezervisano"

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad i ambasador Francuske Pjer Košar pozvali su sve u Srbiji da pristupanje EU postave za nacionalni prioritet.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Oni su dodali da je u toj zajedničkoj domovini mesto za Srbiju rezervisano.

Oni su u autorskom tekstu za Politiku podsetili da se svake godine Francusko-nemačkim danom obeležava Jelisejski sporazum, koji je potpisan 22. januara 1963. godine, a koji je predstavljao temelj trajnog pomirenja između Nemačke i Francuske.

"Kultura dijaloga koja preovladava u našim odnosima, obeležena iskrenošću i uzakjamnim poštovanjem izvor je kreativnih i pozitivnih kompromisa u korist naših zajedničkih ciljeva, interesa i vrednosti koji čine Evropsku uniju", naveli su oni.

Ambasadori su naveli da su među ciljevima koje dele danas u prvom planu oni koji se odnose na proširenje i jačanje Evropske unije, dodajući da je Srbija deo tog plana proširenja.

"Samo će proširena EU moći da se suoči sa geopolitičkim i globalnim izazovima, ukoliko se opskrbi sredstvima koja joj omogućavaju da efikasno dela u interesu svojih zemalja članica", rekli su oni.

Dodali su da su Nemačka i Francuska zajednički angažovane na podršci implementacije svih reformi koje je Srbija preduzela na putu pridruživanja EU, za koji su izrazili očekivanje da će se dogoditi uskoro.

Oni su podsetili da je u januaru ove godine desetogodišnjica otvaranja pregovora o pristupanju Srbije EU, navodeći da se radi o zahtevnom procesu i da su zbog toga rokovi dugi.

"Pozivamo vlasti, sve političke i i društvene snage da i sve građane Srbije da cilj pristupanja EU postave za nacionalni prioritet. U toj našoj zajedničkoj domovini sloboda, pravne države i imperativa socijalne pravde, mesto za Srbiju je rezervisano. Želimo da toj zajedničkoj domovini vaša prijateljska zemlja, svojom istorijom i nacionalnim duhom, da nezamenjiv doprinos", naveli su oni.

Ocenili su da izuzetna ekonomska dinamičnost i inovatorski kapaciteti Srbije predstavljaju prednost za evropsku zajednicu.

"Tokom proteklih 10 godina postignut je napredak, ali brojni izazovi ostaju. Godina 2024. je prelomna i tokom nje će, nadamo se, Srbija potvrditi svoj izbor i odlučno nastaviti na putu reformama", istakli su.

Ambasadori su naveli da je demokratija i dalje osnova za pregovore o pridruživanu.

"U tom smislu, našim dvema zemljama se čini da je od sušinskog značaja da budu otklonene sumnje koje proizilaze iz navoda o neregularnostima, formulisanim nakon izbora od 17. decembra prošle godine, kao i da preporuke OEBS/ODIHR-a budu sprovedene, ne samo kako bi se Srbija približila standardima EU u vezi sa izbornim pitanima, već da bi se ojačalo poverenje srpskog naroda u demokratske procese i adekvatno nezavisno funkcionisanje institucija", navodi se u tekstu.

Dodali su da je javni diskurs u vezi s nepoverenjem u EU i optužbe za mešanje u izborni proces koje su upućene nekim državama članicama neosnovane i zabrinjavajuće.

"Nemamo drugih agendi nego da, kroz blizak dijalog koji vodimo sa zvaničnicima i svim sferama društva, kroz finansijsku pomoć bez premca i podršku, pomognemo Srbiji u ostvarenju evropskog izbora za koji se opredelila i u njenoj legitimnoj ambiciji da postane regionalna sila mira i prosperiteta", naveli su.

Zajednička bezbednost veoma značajna

Pročitajte još:

Ambasadori su pozdravili učešće Srbije u zajedničkoj bezbednosti Evrope i ocenili da je ono već značajno.

"Pozivamo je da potvrdi pozitivnu dinamiku nastavljanjem podrške Ukrajini i primenom sankcija namenjenih suzbijanju agresorskog rata koji Rusija vodi protiv ove zemlje i njenog naroda", istakli su ambasadori.

Oni su naglasili da je prekogranična saradnja jedan od ključnih elemenata francusko-nemačke saradnje i koristi našem stanovništvu.

"Uvereni smo da će jačanje regionalne saradnje doprineti na isti način ekonomskom i društvenom razvoju zemalja zapadnog Balkana", naveli su.

Pozdravili su nedavno postignut napredak na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Očekujemo u 2024. odlučne korake u punoj primeni Briselskog i Ohridskog sporazuma, koji su zaključeni 17. februara i 18. marta 2023, kao i uzdržavanje svih strana od bilo koje akcije koja bi mogla da ugrozi njihovu primenu. Ne sumnjamo da će se Srbija zalagati za regionalnu stabilnost i pomirenje. Naše dve zemlje stajaće odlučno uz nju na tom putu", zaključili su ambasadori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu