Stigla osuda iz Ukrajine: Izbori ništavni i nevažeći

Ukrajinske vlasti danas su oštro osudile planove Rusije da na proleće održi predsedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine nazvalo je planirane izbore "ništavim i nevažećim" i obećalo da će se svi međunarodni posmatrači poslati da ih nadgledaju tako da će biti suočeni sa "krivičnom odgovornošću".

Poslanici u Rusiji odlučili su da predsednički izbori budu održani 17. marta 2024. godine

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je najavio kandidaturu na izborima. On je sasvim siguran da će pobediti.

Ruske vlasti planiraju da organizuju glasanje u Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu - teritorijama koje je Moskva nezakonito anektirala od Ukrajine u septembru prošle godine, ali ih ne kontroliše u potpunosti - zajedno sa poluostrvom Krim, koje je Rusija nezakonito pripojila 2014.

Najava predsedničkih izbora usledila je posle lokalnih izbora za ruska zakonodavna tela u okupiranim delovima Ukrajine u septembru. Glasove su Kijev i Zapad proglasili lažnim.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da odlučno osudi nameru Rusije da održi predsedničke izbore na okupiranim ukrajinskim teritorijama i da uvede sankcije onima koji su uključeni u njihovu organizaciju i sprovođenje", dodalo je ukrajinsko ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu