Vučić ide na Samit o klimatskim promenama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u jednodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i iučestvovati na Samitu o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Kako je najavljeno iz Predsedništva, konferencije država članica Okvirne konvencije UN-a o promeni klime - COP 28, počinje danas, a trajaće do 12. decembra.

Vučić će se, nakon ceremonije otvaranja, obratiti učesnicima Samita, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja na marginama ovog skupa.

Organizatori Samita se nadaju da će COP28 uspeti da održi u životu cilj ograničavanja dugoročnog rasta globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, na šta je pristalo skoro 200 zemalja u Parizu 2015. godine.

Diskusije, koje će se voditi na COP28, obuhvatiće sve od rešavanja pitanja emisija štetnih gasova koji nastaju u poljoprivredi, preko sigurnosti zaliha hrane do načina na koji se zemlje mogu prilagoditi vremenskim ekstremima dok se planeta Zemlja zagreva zbog upotrebe fosilnih goriva.

U fokusu će biti finansiranje klimatskih promena za ranjive zemlje, obećanja koja se odnose na smanjenja emisija štetnih gasova, kao i postepeno ukidanje fosilnih goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 99 idi na stranu