Sve je spremno za popis

Direktor Monstata Miroslav Pejović saopštio je da se sve popisne aktivnosti u vezi predstojećeg popisa stanovništva u Crnoj Gori odvijaju prema planu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/biggunsband
Foto: Shutterstock/biggunsband

Pejović je za TVCG rekao da je u proteklom mesecu izvršeno proširenje popisnih komisija po opštinama, ponovljen je javni oglas, te obavljen novi izbor popisivača i instruktora. Obezbeđeni su uslovi za rad popisnih komisija i distribuiran im je popisni materijal. Pejović ističe da će u narednim danima popisivači obići teren.

On je rekao da je značaj popisa stanovništva višestruk.

"Sva pitanja su jednako važna, bez obzira radi li se o demografskim karakteristikama, uslovima života, invaliditetu, obrazovanju, informacionoj pismenosti… Popisom se dobija kompletna slika stanovništva, a podaci su važni i za naučna istraživanja, biznis zajednicu, donošenje politike ekonomskog razvoja, energetske politike…" rekao je Pejović.

Monstat je, dodao je, u obavezi da preliminarne rezultate objavi u roku od 30 dana od završetka popisa.

"Za unos podataka je optimalni rok do šest meseci, i na osnovu tog roka ćemo se rukovoditi za definisanjem datuma za određivanje konačnih rezultata", najveo je Pejović.

Podsetio je da je od nedavno počeo da radi Info centar za popis stanovništva preko kojeg građani mogu dobiti sve neophodne informacije, ali i podneti prijave.
Popis stanovništva je trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, ali je nova vlada premijera Milojka Spajića po stupanju na dužnost početak ovog procesa odložila za 30. novembar, zbog pretnji opozicije bojkotom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 87 idi na stranu