Kremlj reagovao: Odbacio kritike

Kremlj je danas odbacio kritike na račun ruskih snaga raspoređenih u Nagorno-Karabahu, reagujući na izjavu jermenskog premijera Nikola Pašinijana.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je u nedelju opisao trenutne saveze svoje zemlje kao "neefikasne", posebno sa Moskvom.

"Kategorički smo protiv pokušaja da se odgovornost stavi na rusku stranu i ruske mirovne snage (u Nagorno-Karabahu), koje pokazuju herojstvo", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odbacujući bilo kakve "prigovore" za navodne propuste.

Jermenija ostaje naš saveznik, nama blizak narod, rekao je Peskov i dodao da dijalog između Moskve i Jerevana nastavlja na različitim diplomatskim nivoima "naročito u ovim teškim danima".

Peskov je rekao da će Rusija nastaviti da ispunjava svoje obaveze, posebno da "osigura poštovanje prava stanovnika Nagorno-Karabaha".

Azerbejdžan je prošle nedelje pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcepljene teritorije u Azerbejdžan.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vreme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu