Nastavljeno suđenje Šariću: Prikazana pisana dokumentacija

Beograd -- U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem pisanih dokaza nastavljeno suđenje Darku Šariću i optuženim pripadnicima njegove grupe.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Antonio Ahel/ATAImages
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Njima se sudi povodom optužbi da su izvršiili više krivičnih dela, među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Prikazana je i potvrda Policijske stanice Palilula koju je potpisala supruga optuženog Milutina Radovanovića, a koja se odnosi na zahtev Duška Šarića za dobijanje srpskog državljanstva.

Radovanovićev branilac Veljko Delibašić rekao je da je ova dokumentacija neistinitog sadržaja i da je policija Radovanovićevu suprugu držala osam sati, pre nego što je ona potpisala dokument.

Zatim je Radovanović tvrdio da je njega i kolegu zvao Duško Šarić radi pomoći za dobijanje državljanstva, ali su ga, kako kaže, oni "lagali i zavlačili" da će mu pomoći, a u stvari nisu ništa preduzimali.

Izvedene su dve službene beleške, jedna iz 2018. godine na kojoj je Dalibor R., policijski doušnik, rekao da Nebojša Joksović sprema likvidaciju Gorana Nikolaševića i da je njega angažovao da postavi Nikolaševiću bombu, a na drugoj iz 2020. godine Dalibor R. ponovo potvrđuje da je taj navod iz 2018. godine tačan.

Na sudu je prikazan i zapisnik o pretresu stana i drugih prostorija Darka Šarića, na šta je jedan od njegovih branilaca Danilo Šarić rekao da ovaj pretres nije urađen po zakonu, te je tražio izdvajanje tog dokaza.

Šariću su, između ostalog, privremeno oduzeti automobili "audi" i BMW, telefoni, laptop i 12.750 evra.

Njegov advokat Dalibor Katančević je istakao da među tim oduzetim stvarima ne postoji nijedan predmet kojim je izvršeno krivično delo i dodao da pronađeni telefoni nisu imali kriptovanu aplikaciju "skaj".

Potom su prikazani privremeno oduzeti predmeti od optuženog, ranijeg Šarićevog advokata, Dejana Lazarevića, koji je zatim rekao da nije zabeleženo da mu je 79 registratora tog dana uzeto i dodao da je sa osobitim zadovoljstvom branio Šarića.

Branioci svih optuženih su istakli da svi predmeti koji su oduzeti od optuženih nisu predmeti izvršenja krivičnih dela.

Šarićev branilac Dalibor Katančević predložio je sudu da uputi Šarića na izdržavanje kazne zatvora od 14 godina na koju je pravosnažno osuđen zbog krijumčarenja kokaina.

Lazarevićev branilac je predložio da mu se ukine kućni pritvor sa elektronskim nadzorom, dok je advokat Veljko Delibašić tražio od suda da ukine pritvor Milutinu Radovanoviću i Danilu Stojanoviću, te je ponudio jemstvo za njih dvojicu od po 10.000 evra.

Advokat Stefan Jokić, branilac optuženog Uroša Radovanovića, predložio je da se njegovom branjeniku pritvor zameni blažom merom, kućnim prtvorom.
Tužilaštvo se protivilo svim predlozima branilaca.

Sudija je odredio pauzu radi donošenja odluke.

U ovom postupku sa slobode se brane advokat Dejan Lazarević, Danilo Odović i Aleksandar Bošnjaković.

Pored Šarića i Lazarevića, optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Milanu Vučiniću, Arsi Šariću i Dušku Šariću se sudi u odsustvu.

Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić, koji je, kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumčarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspeli, Šarić je, kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika.

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavlјanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavlјivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu