Rusija: Oboren; Ukrajina: Odlično, vaš je FOTO

Rusija je slučajno oborila vlastiti dron iranske proizvodnje iznad Krima, piše Njuzvik.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Činjenicu da je u istočnom delu tog poluostrva oboren ukrajinski dron, saopštio je 6. juna šef Krima Sergej Aksjonov, precizirajući da nije bilo povređenih, niti štete. Objavio je i fotografiju oborenog drona.

Zatim su objavu podelili i brojni proruski Telegram kanali. Takođe se pojavio I snimak drona. Međutim, kasnije se ispostavilo da je oborena bespilotna letelica bila izviđačka i udarna bespilotna letelica “Mohajer-6” koju je Rusiji isporučio Iran. Takve dronove Rusija koristi u ratu protiv Ukrajine.

Da se radi o iranskom dronu može se utvrditi po karakterističnim delovima krila i šasije, piše kanal "Military Informant".

"Dron se zapalio već u vazduhu, što ukazuje na njegov poraz od protivvazdušnih sistema. Zbog prvih informacija o navodnom rušenju ukrajinske bespilotne letelice, može se pretpostaviti da je ‘Mohajer-6’ ipak pao kao žrtva prijateljske vatre”, dodali su.

Analitičari su primetili i da je dron leteo bez municije, što "govori ili o njegovoj izviđačkoj misiji ili o povratku sa napada s već potrošenim oružjem".

Anton Geraščenko, savetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, takođe je prokomentarisao incident, pohvalivši ruske snage protivvazdušne odbrane za "dobar rad".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu