Usijano, do krajnjih granica; A to je samo vrh ledenog brega; Mi na kolena pasti nećemo

Vojno-politička situacija se usijala u celom svetu do krajnjih granica, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je na sastanku sa sekretarima Saveta bezbednosti zemalja-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) dodao i da je to samo vrh ledenog brega.

“Vidite da je vojno-politička situacija usijana do krajnjih granica, ali to je samo vrh ledenog brega. U osnovi svih sukoba leži masovni hibridni uticaj na ključne oblasti našeg društvenog života: ekonomski, informacioni, biološki, socijalni, humanitarni, pa čak i duhovni. On se pojavljuje na svim frontovima“, rekao je Lukašenko agenciji Belta, a prenosi Sputnjik.

On je istakao da je dijalog među državama u sferi jačanja kolektivne bezbednosti aktuelniji nego ikada, kao i da bi države mogle da razmisle o konceptu nove strategije kolektivne bezbednosti organizacije do 2035. godine.

Komentarišući situaciju u Ukrajini istakao je da je Ukrajina pretrpela velike gubitke, da je poginuo veliki broj ukrajinskih vojnika i da je uništena velika količina ukrajinske tehnike.

Naglasio je da Zapad koristi Ukrajinu kako bi pokorio Rusiju. “Zapad se čvrsto zakačio za Ukrajinu da bi pokorio Rusiju i obrisao noge. Međutim, to se neće dogoditi. Vi nas znate, nećemo pasti na kolena. Zato je neophodno da se dogovaramo dok još ima mogućnosti za to“, rekao je Lukašenko.

Beloruski predsednik je naglasio da je sada važno da se zaustavi konflikt u Ukrajini, a ne da se traže razlozi zbog čega je nastao. Istakao je da je u jučerašnjem razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom potvrđeno da u Ukrajini nije bilo zapadnog naoružanja i plaćenika onda bi se konflikt odavno završio.

“Jasno je da je ukrajinska vojska htela da sakrije tri dana ‘kontraofanzive’ u kojoj je uništeno skoro 200 oklopnih vozila i poginulo više od 2.000 ljudi“, izjavio je beloruski predsednik.

Obratio je pažnju i na pažljiv i oprezan stav Sjedinjenih Američkih Država koje su navele da za sada ne mogu da kažu ko je granatirao Kahovsku hidroelektranu, jer je potrebno da se sve razmotri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu