Upozorenje Moskve: Izvodiće napade širom sveta

Moskva -- Kijevskom režimu je potreban rat kako bi skrenuo pažnju mase od siromaštva koje je sve veće u zemlji, kazala je portparolka ruskog MSP.

Izvor: RT.rs
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kijevski režim je teroristički i sasvim je jasno da će oni izvoditi terorističke napade širom sveta, kazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nažalost, kijevski režim se neće smiriti i sprovodiće ekstremističke terorističke napade širom sveta. Kijevski režim se nikada neće promeniti. Vidimo njihovo pravo lice", sigurna je Zaharova.

Nikakvi trikovi niti provokacije anglosaksonskog političkog sveta neće uticati na ciljeve i globalne zadatke koje je pred sobom postavilo rukovodstvo Ruske Federacije, naglasila je.

"Koliko god Zapad teži da snabde kijevski režim oružjem kako bi naneo što više štete Rusiji, njihovi napori su uzaludni", dodala je.

Zapadne zemlje uopšte nisu zabrinute za stradanja Ukrajinaca i nastavljaju da zahtevaju od Kijeva da vrati novac uložen u režim, dodala je.

Ona je na današnjem brifingu pomenula da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da je spreman za "kontranapad", o čemu ukrajinski mediji govore već šest meseci, a da je istovremeno upozorio da će poginuti veliki broj ukrajinskih vojnika.

Osvrnula se na nedavnu izjavu nemačkog politikologa Volfganga Merkela, koji je rekao da problem Kijeva nije u naoružavanju, tim pre što zemlja dobija sve više oružja, već da će Ukrajina ostati bez ljudi.

"Razmislite o ovim rečima – 'ljudi će nestati'. Boriti se do poslednjeg Ukrajinca – to su pravi planovi Zapada marionetskog režima Zelenskog", poručila je.

Ruska zvaničnica je istakla da na eskalaciju pozivaju i visoki zvaničnici EU, na primer šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je nedavno na Globalnom bezbednosnom forumu u Bratislavi govorila o potrebi proširenja isporuke artiljerije dugog dometa i sistema naoružanja Ukrajini.

Zaharova se osvrnula i na nedavnu reakciju luksemburškog premijera Gzavije Betela, koji je tokom drugog samita Evropske političke zajednice u Moldaviji gestikulirao ukrajinskom predsedniku da je trebalo da ćuti – kažu da je umoran od njegovog brbljanja.

"Takvo je pravo 'poštovanje' prema funkcionerima kijevskog režima, koji obilaze svet i mole za novac, za koji će u budućnosti morati da plaćaju nove generacije Ukrajinaca", istakla je.

Kijevskom režimu potreban rat

Kijevskom režimu potreban rat kako bi skrenuo pažnju građana od sve većeg siromaštva u zemlji, navela je Zaharova i dodala da skoro sav kreditni novac ide za pokrivanje vojnih troškova, a odatle se značajan deo krade.

"Za leto je predviđeno da Vrhovna rada usvoji niz nepopularnih zakona usmerenih protiv ukrajinskog stanovništva i preduzetništva. Planirano je naglo povećanje tarifa za struju, gas, grejanje, cene goriva, smanjenje poreskih olakšica za preduzetnike. Usled toga se očekuje još jedan pad kursa grivne", objasnila je Zaharova i naglasila da Rusija iskreno saoseća sa narodom Ukrajine.

Kako dodaje, kijevski režim je odavno prestao da brine o blagostanju sopstvenog stanovništva i da bi lider Ukrajine mogao da spreči ovaj sukob jednostavnim ispunjavanjem svojih međunarodnih obaveza.

"Međutim, očigledno je da oni već duže vreme ne rade u interesu svog stanovništva i svoje zemlje koja se kontroliše spolja", zaključila je. Zaharova je, primetila da zapadni rukovodioci režima u Kijevu ponekad otvoreno govore o njihovim pravim strateškim ciljevima. Tako je poljski premijer Mateuš Moravjecki nedavno rekao da događaji u Ukrajini pružaju šansu da se EU proširi na geografske granice Evrope, ukazala je.

"Poljska će u ovom slučaju dobiti bezbednost na granicama, a Evropa u celini – 'vekovni mir bez ruske pretnje'. Drugim rečima, Poljska nastoji da ukrajinskim rukama reši sopstvene geopolitičke zadatke koji se svode na uništenje Rusije kao nezavisne države", kazala je.

Pritom, Članice Evropske unije su i neke zemlje koje se nalaze van geografskih granica Evrope, istakla je.

Prema njenim rečima, ukrajinski političari, posebno bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič, otkrivaju svoj pravi stav prema stanovnicima Donbasa i Krima, planiraju da organizuju masovni teror.

Citirala je reči ukrajinskog zvaničnika koji je rekao da će onima koji su sarađivali sa Rusima biti ukinuto pravo glasanja. Obećao je da će primeniti novčane kazne, hapšenja, oduzimanje imovine, a u odnosu na civile će, prema njegovim rečima, da postoji "pretpostavka krivice", podsetila je Zaharova.

Jasno je da takvi planovi nisu svojstveni normalnoj demokratskoj, pravnoj državi, već okupatorima, osvajačima i fašistima, što i jeste savremena kijevska vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu