Stoltenbergova poruka Beogradu i Prištini: Poslali smo 500. Dodatni bataljon u pripravnosti, samo da znate

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits
Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

On je u intervjuu za podgoričku Pobjedu rekao da NATO na tzv. Kosovo šalje još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan.

"Dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandate", kazao je Stoltenberg.

Naša misija Kfora će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na tzv. Kosovu i nastavićemo da delujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999, rekao je generalni sekretar NATO.

Kako je dodao, nasilje vraća tzv. Kosovo unazad, kao i ceo region, a dovodi u pitanje i evroatlantske aspiracije.

"I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru", kazao je on.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbjednost na tzv. Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana, rekao je.

Stoltenberg je rekao da je tokom nekoliko poslednjih godina viđeni ruski pokušaji da se mešaju u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO, što je neprihvatljivo.

Dodao je da je Rusija takođe odgovorna za zlonamerne aktivnosti u sajber prostoru i da promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO i saveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu