Vučić: "Jasno je da ćemo imati prevremene izbore"; Brnabić: "Moju ostavku imate" VIDEO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić obratili su se javnosti. Najvažnija politička poruka - slede novi izbori.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

"Nasilja je bilo i previše za ovu zemlju, a sa tim prošlim vremenima je davno završeno. Nadamo se da će se na razgovorima pojaviti ljudi koji misle da treba", rekao je Vučić.

Vučić je potom istakao da ako Brnabić podnosi ostavku, da je na njemu da nekome ponudi mandat da napravi Vladu.

"Mi smo zadovoljni radom Ane Brnabić. Mi smo spremni da se oko datuma izbora dogovaramo sa onima koji bi voleli gradske i opštinske izbore. To je pitanje razgovora svih političkih činilaca", rekao je Vučić.

Vučić: "Stiže mi 2.000 pretnji smrću dnevno"

Brnabić o merama posle tragedija: Pet najvažnijih tačaka

Brnabić: Moju ostavku imate na stolu

"Verujem da ćemo ipak pronaći sagovornike u onima koji bi trebalo da pokažu neuporedivo veću ozbiljnost i odgovornost. Ako ne, idemo na izbore. To znači da idemo ubrzo na raspuštanje Narodne skupštine Republike Srbije, jer postoje rokovi. Ana podnosi ostavku Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kao predsednik Republike, ja imam obavezu da u narednih 30 dana ponudim mandat nekom drugom da formira vladu Republike Srbije, kada se konstituiše", rekao je Vučić.

"Sada je jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore. Ovo je samo pitanje meseca u kojem će ti parlamentarni izbori biti održani. Ono što se nama dogodilo i o čemu je Ana govorila, tenzije u društvu se uvek rešavaju izborima. Neki su pravili te tenzije, čak i ne sasvim zato što su imali političke zahteve, ali i zato što su imali zahteve pojedinih tajkuna za provođenjem njihovih interesa i to možete da vidite kroz zahteve", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da tu ne postoji ni jedan zahtev koji se tiče dece.

"Ni jedan zahtev se ne tiče prava položaja naše dece, prava položaja naših nastavnika, prava položaja bilo koje društvene grupe, osim političara i jednog tajkuna. Stvari su baš takve. I to vidite kroz svaki zahtev. I došli smo do zahteva da bude smenjen Bratislav Gašić predsednika vlade, ne želi da smenjuje ministra unutrašnjih poslova na silu, pod prisilom, na bilo koji način, zato što s pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog, a kamoli dovoljan razlog, zato što je čovek na marljiv, odgovoran i ozbiljan način taj posao obavljao, ali neki drugi računaju da je moguće da steknu poverenje naroda time što će da vrše pritisak na ulici i da će time moći da dobiju i da ostvare deo svojih političkih ciljeva", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da je svaki demokratski protest dobrodošao.

"Kao što ste videli, za razliku od nekih drugih u Evropi, reakcija države je uvek demokratska. Dajemo dopuštenje do krajnjih granica, čak i kršenja zakona ukoliko se ne ugrožava fizički integritet ljudi. U stanju smo sve da trpimo, sve smo u stanju da tolerišemo, da na neki način ne ugrozimo demokratske procedure, demokratska pravila i ono što smatramo važnim za politički život ljudi. Da nam se ne ponovi 2008. kada neki nisu želeli da dozvole šetnju do RTS-a i kroz Andrićevu, pored politike, pa je ubijen Ranko Panić", rekao je Vučić.

"Važno je da sačuvamo mir na KiM"

Vučić je govorio o okončanju školske godine i naveo da je razgovarao sa mnogo saradnika, roditelja, nastavnika, pedagoga, i da je na kraju napravljen kompromis. "Svi mi, i ne samo deca u Beogradu su šokirana. Nikome ne smeta da nastave sa svojim aktivnostima. Da nismo doneli tu odluku, bilo bi, zašto nismo", rekao je Vučić.

"Oko Kosova i Metohije smo imali jako složene razgovore sinoć, danas nastavljene. Nastavićemo razgovore sa Srbima sa KiM", rekao je Vučić i istakao koliko je važna poseta predsednice Indije.

"Želim da se zahvalim našem narodu na Kosovu i Metohiji i da kažem da je Srbiju uvek uz njih. Važno je da sačuvamo mir", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su mir, staloženost, ozbiljnost i odgovornost najbolji odgovor onima koji ne žele dobro Srbiji.

"Na svakoj utakmici se peva protiv mene"

"Nikada niko nije mogao da poveruje da će u Srbiji da se dogode onako jezivi zločini. Niko roditeljima ne može da vrati decu, ali ono što možemo da uradimo je da probamo da preventivno delujemo u budućnosti, da uradimo sve što možemo da... I bog zna koliko smo života sačuvali. To nikada niko neće moći da izmeri. Ali kad pogledate 3 miliona metaka i 85.000 cevi i minsko eksplozivnih sredstava, samo do danas, pa to nikada nismo prikupili. To je stvarno ogroman uspeh", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je pevanje pesme protiv Brankice Stanković sramota.

"Na svakoj utakmici kada se peva protiv mene, u onim medijima koji su danas osudili pevanje protiv Brankice Stanković kažu da je to divno. Ja mislim da je to sramota. da se pevaju pesme protiv Brankice Stanković, reč je o ženi koja ima dete i koja ništa nije skrivila, i besmisleno je i sramota da se bilo šta govori protiv nje i ja ih molim da to prestanu da čine. Samo govorim o licemerju određenih medija, kako se iste stvari različito protumače", rekao je Vučić.

"Poštujem ljude koji izlaze na skupove, ulice... Nikada neću gajiti ništa drugo osim prezira, prema tajkunima i političarima koje ništa nije o tome zanimalo. Već jedini što ih je zanimalo je to, kako da zloupotrebe tragediju. Možete da pričate, da mi radite šta hoćete. Ja dnevno imam 2.000 pretnji smrću, vi svaki dan pozivate na to. Do toga kako će neko da pliva, završi u šahtu, i pričate kako ja jadikujem. Ne može prelazna vlada, nije ovo fontana želja. Želimo vam mnogo političkog uspeha. Čekamo vas da razgovarate, i drugačije stvari neće da se rešavaju", rekao je Vučić.

Brnabić: Spremna sam i računajte da moju ostavku imate na stolu

Brnabić je navela da je jedan od njenih najvećih legata elektronska uprava.

"Kada sam ušla u politiku, čak i matične knjige smo imali u papirnom obliku. I svakako digitalizacija u koju je tada verovao samo Aleksandar Vučić. Nije bilo sve savršeno, ali smo dali sve od sebe, borili se, i imamo rezultate sa kojima svako od nas može da se ponosi. Tragedija i zločini koji su se dogodili pre nešto više od mesec dana su nas ljudski pogodili, pomerili i zaista duboko promenili. Ova zemlja i svako od nas pojedinačno nikada više neće biti isti kao 3. maja", navela je Brnabić.

"Ovo je moj treći mandat kao predsednice Vlade Srbije. Svoj posao sam se trudila da obavljam na najbolji način, davala sve od sebe, i ponosna sam na ono što smo uradili i što sam jedan od najbližih saradnika Vučića. Neke odluke smo morali da donosimo brzo, ali su rezultati neupitni i jasni. Srbija nikada nije na ovaj način napredovala", rekla je Brnabić.

Premijerka Brnabić je navela da je Vlada, u saradnji sa predsednikom, odmah usvojila važne mere za bezbednije društvo, a to su:

1. Razoružavanje Srbije

2. Zapošljavanje 1200 policajaca

3. Izmene krivičnog zakona

4. Radna grupa za mentalno zdravlje

5. Borba protiv nasilja u školama

Premijerka Srbije rekla je i da je spremna da podnese ostavku.

"Spremna sam i računajte da moju ostavku imate na stolu, računajte na tu ostavku, to otvara prostor za neke tehničke razgovore. Ja smatram, a razgovarala sam i sa predsednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem, smatram da je izlaz iz ove krize parlamentarni izbori do kraja godine. Ostavljam predsedniku Republike da na kraju krajeva donese takvu odluku, ali u tom smislu može da računa na moju ostavku, a onda dalje kako god bude bilo", dodala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu