Rusi izvlače iz skladišta i trpaju na voz VIDEO

Rusija je iz skladišta izvukla 50-godišnje protivtenkovske topove kalibra 100 mm, utovarila ih na voz i poslala u Ukrajinu, navodi se na objavljenom snimku.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.
Podeli
 EPA-EFE/SERGEY KOZLOV
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

U pitanju su topovi MT-12 Rapier ili 2A29. Uprkos više od pola veka istorije, ove protivtenkovske topove vole i koriste i ruske i ukrajinske oružane snage.

Pre 50 godina ovaj protivtenkovski top je možda bio respektabilan na frontu, ali danas nije. Međutim, veoma je efikasan protiv neoklopnih, lakih oklopnih vozila i neprijateljskih rovova.

MT-12 je naslednik T-12, koji je ušao u službu deset godina ranije – 1961. godine. Trenutno najmanje deset zemalja u svetu su preostali vlasnici oruđa MT-12, uključujući članice NATO-a Bugarsku i Mađarsku. Prethodnih godina MT-12 je bio u službi armija bivše Jugoslavije i Istočne Nemačke. Do danas, međutim, ostaje u upotrebi u Rusiji još od ere Sovjetskog Saveza.

MT-12 je korišćen u dva rata pre sadašnjeg između Rusije i Ukrajine i to u sovjetsko-avganistanskom i u Pridnjestrovlju.

Protivtenkovski top kalibra 100 mm je vučen, a ne samohodan. Operativni domet može biti do 3.000 metara u direktnoj vatri i oko 8.200 metara u indirektnoj vatri.

Može da ispali između 6 i 14 granata u minuti, što je u pogledu performansi veoma dobar broj obrtaja za ovu vrstu oružja. Trzaj topa je hidropneumatski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 615 idi na stranu