Najhladniji april u poslednjih nekoliko desetina godina? Stiže velika promena vremena

U Srbiji se očekuje značajna promena vremena, a prema najavama meteorologa, početkom sledeće nedelje izvesno novo, jače, pogoršanje vremena.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin
Foto: Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Prema prognozi meteorologa Marka Čubrila, četvrtak i petak donose porast temperature koja bi u najtoplijem delu dana trebalo da bude od +13 do +20 stepeni Celzijusa.

Jutra će biti sveža, ali bez opasnosti od pojave mraza u nizijama. Uz promenljivu oblačnost bi ponegde moglo biti pojave vrlo slabe kiše. Vetar će biti uglavnom slab, južni i jugozapadni

"U noći ka suboti i u subotu tokom dana očekuje se prolazno pogoršanje uz kišu i pljuskove. Vetar će biti u okretanju na severozapadni smer, ali se olujni udari na očekuju. Snega će biti samo na preko 1000 metara nadmorske visine. Dnevni maksimum u subotu biće od +5 do +14 stepeni Celzijusa", kaže Čubrilo.

Drugi dan vikenda biće promenljivo oblačan i prosečno topao uz moguću pojavu lokalne kiše ili pljuska. Dnevni maksimum bez bitne promene u odnosu na subotu ili malo viši.

Čubrilo procenjuje da je početkom sledeće nedelje izvesno novo, jače, pogoršanje vremena.

"Trenutno, doslovce svi relevantni modeli simuliraju razvijanje anticiklona u širem prostoru od jugozapadnog Atlantika, preko središnje i zapadne sve do severne Evrope, dok se u oblasti južnog Jadrana ili Jonskog mora simulira razvijanje ciklona. Takva sinoptika bi ka nama sa severa povukla veliku količinu hladnog vazduha, dok bi ciklon uslovio padavine. Kako je ovo još jako dalek termim nije moguće dati preciznu prognozu o snazi zahlađenja, rasporedu ili količini padavina", objašnjava meteorolog i dodaje da zbog toga simulaciju ECMWF-a koji je i za nizije dobrog dela regiona početkom sledeće nedelje dao oko 10 cm snega ne treba uzeti za ozbiljno.

"Opet, to je najava da će uslova za sneg i to obilan biti na planinama, dok se on nikako ne može pri takvoj sinoptici isključiti ni u nizijama, makar kao pojava. Temperature bi bile znatno ispod proseka i oko 4. aprila bi se kretale od +1 do +6 stepeni Celzijusa, što znači katastofu za poljoprivredu."

Marko Čubrilo zaključuje da "ostaje da se sačeka još dva do tri dana i da modeli uđu u pouzdan deo simulacija, i ukoliko promena ne bude, to bi mogao biti jedan od najhladnijih početaka aprila u poslednjih nekoliko desetina godina, ali se ipak nada da će do ublažavanja doći", prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu