"Ne brine me Hilova izjava, njegov zadatak je da Srbiju odvoji od ruskog uticaja"

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafi kaže da ga izjava američkog ambasadora o pitanju Albanaca u "preševskoj dolini" nije zabrinula.

Izvor: Kosovo online
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Prema njegovim rečima, dužnost Kristofera Hila je da Srbiju odvoji od ruskog uticaja, prenosi Albanijan post.

Američki ambasador Kristofer Hil juče je izjavio da "dijalog Kosova i Srbije nema veze sa pitanjem Albanaca u Srbiji, već samo rešenje problema između Prištine i Beograda".

"Ambasador Hil, naravno, zastupa američke interese u Srbiji, a osim toga, on ima dužnost da Srbiju odvoji od ruskog uticaja i vrati je na evro-zapadni uticaj. Tako da su, naravno, njegove izjave u tom pravcu", rekao je Mustafi.

Naveo da je "simetrija - kao prilika da se stvori veći prostor za manjine na Balkanu" standard na kojem "Srbija insistira da postavi za Srbe na Kosovu", a da će to uticati i na druge zemlje da će koriste isti standard.

"Ovi standardi neće ostati sui-generis, uveren sam da će vrlo brzo Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska tražiti isti standard tretmana svojih nacionalnih manjina u Srbiji", rekao je on.

Istakao je da su zahtevi Albanaca iz “preševske doline” pravedni i veruje da će se stvoriti prostor da se ti zahtevi sprovedu.

"Naš zahtev je tačan i veoma sam uveren da se ne može izbeći sa puta stvaranja većeg prostora za manjine u Srbiji, u ovom slučaju i za Albance preševske doline", dodao je.

Mustafi se nada da će pitanje Albanaca iz "preševske doline" biti jedna od tačaka konačnog sporazuma Prištine i Beograda.

"Nadamo se da će to biti uvršteno u konačni sporazum. Smatramo da je ovaj sporazum posrednik, koji treba da stvori prostor poverenja između Vlade Kosova i Srbije. I, pored toga, hajde da počnemo da stvaramo prostor za više jednakosti i više pravde za manjine", rekao je on.

Mustafi smatra da ono što se nudi Srbima na Kosovu ne treba uskratiti Albancima u Srbiji i ocenjuje da bi ravnopravan tretman zajednica stvorio trajni mir u celom regionu.

"Ono od čega ima koristi srpska zajednica na Kosovu, nema razloga da se to uskrati albanskoj zajednici u 'preševskoj dolini', to je zato što se moraju uspostaviti jedinstveni standardi, standardi koji moraju da važe na celom Zapadnom Balkanu. To je jedini način da se stvori prostor za trajni mir, stabilnost, prosperitet, inače ako se zajednica tretira po drugačijim standardima, to znači da ostavljamo prostora za krize u budućnosti", dodao je, prenosi Kosovo online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu