Velika akcija policije: Uhapšeno 25 osoba

Na više lokacija u Beogradu izvršena su hapšenja 25 pripadnika dve međusobno povezane grupe osumnjičenih za pranje novca.

Izvor: Kurir
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Kako se navodi, policija je uhapsila S. P. (64), A.K. (51), G.P. (43), M.Č. (38), Z.S. (54), S.P. (34), V.P. (52), R.Š. (50), S.S. (48), R.G. (50), Ž.Lj. (55), B.C. (61), D.P. (48), D.P. (29), I. P. (42), D.M. (62), M.P. (54), P.P. (47), M.R. (64), Lj.R. (43), S.P. (51), S.Č.(30), N.M. (29), G.B. (64) i T.F. (35), dok se za tri osobe intenzivno traga.

Kako se sumnja, S.P. i još jedna osoba za kojom se traga, su kao lica koja upravljaju sa više privrednih društava, od januara 2021. do jula 2022. godine organizovali grupu, uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica i zaposlenih u tim privrednim društvima A.K, N.M, G.P, V.P, R.Š, S.S, R.G, D.M, S.Č, kao i uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica više privrednih društava B.C, D.P, I.P, D.P, D.M, M.P, P.P. i T.F. sa kojima su organizatori grupe imali fiktivne poslovne odnose, kao i uz pomoć M.R, Lj.R. i S.P, koji su vodili poslovnu dokumentaciju za ta privredna društva, da bi putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe, navodi se u saopštenju MUP-a.

Sumnja se da su oni osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a u ukupnom iznosu od 246.002.930 dinara, čime su za navedeni iznos oštetili budžet države Republike Srbije, javili su iz MUP-a.

Takođe, kako piše u saopštenju, S.P. i A.K. se sumnjiče da su u ime privrednog društva "Panatic sistem doo" na osnovu lažno sačinjene dokumentacije konkurisali u Fondu za razvoj Republike Srbije radi nabavke opreme za proizvodnju i ugradnju betona, koji im je odobren, a koji su zatim, kako se sumnja, iskoristili u druge svrhe od onih za koji im je odobren, i tako oštetili budžet Republike Srbije za iznos od 58.521.980 dinara.

Kako se sumnja, novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrednost i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu pokretne i nepokretne imovine i to stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu većem od 117,5 miliona dinara, i na taj način izvršili krivično delo pranje novca.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava kriminalističke policije, u saradnji sa Ministarstvom finasija, Poreskom policijom Republike Srbije, kao i nadležnim tužilaštvom, i u narednom periodu će nastaviti intenzivno da radi na identifikaciji i procesuiranju svih lica koja vrše krivična dela koja za posledicu imaju oštećenje budžeta Republike Srbije, javljeno je saopštenjem iz MUP-a.

Rad na otkrivanju i procesuiranju krivičnog dela pranja novca i to iz poreskih krivičnih dela, pre svega kroz nezakoniti povrat pdv, za pravna lica koja fingiraju međusobni poslovni odnos, na osnovu čega povlače novac iz budžeta, biće jedan od prioriteta MUP Republike Srbije, navodi se.

Današnja akcija je samo jedna u nizu koje će biti sprovedene u narednom periodu sa jasnom namerom MUP-a da pošalje poruku svima da se neće tolerisati nezakonito bogaćenje i to na teret budžeta Republuke Srbije, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da ta akcija takođe pokazuje spremnost svih državnih organa, a pre svega Uprave kriminalističke policije, Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca da se zajednički suprotstavimo ovom vidu kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 55 idi na stranu