Španija: Parlament odbacio predlog o izglasavanju nepoverenja vladi

Madrid -- Donji dom španskog parlamenta ubedljivo je odbacio predlog za izglasavanje nepoverenja levičarskoj vladi, koji je podnela krajnje desničarska partija Voks.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File
Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

Kako navodi Rojters, u Voksu su znali da njihov predlog neće proći, ali je njegov lider Santjago Abaskal bez obzira na to odlučio da se ide na glasanje i tako produbio razdor u toj trećoj po veličini stranci u parlametnu, posle Socijalističke radničke partije premijera Pedra Sančeza i konzervativne Narodne partije.

U Voksu su predlog o nepoverenju zasnovali na navodima da je vlada stala na stranu katalonskih i baskijskih separatista koji su podržavali njenu politiku u parlamentu u zamenu za ustupke, ''pogrešnu i konfiskatorsku'' ekonomsku i fiskalnu politiku i drugo.

Dvodnevna debata koja je prethodila glasanju omogućila je premijeru Sančezu da se direktno obrati opoziciji i istakne dostignuća svoje koalicione vlade, na početku kampanje za regionalne izbore koji treba da budu održani u maju i opšte izbore, koji bi trebalo da budu u decembru.

''Jedini cilj ovog destruktivnog predloga je vraćanje unazad 50 godina. Ne postoji kandidat da vodi vladu ili program, već samo stranka koja promoviše nered i nastoji da potkopa demokratske vrednosti'', rekao je premijer Sančez tokom debate.

Glavna opoziciona Narodna partija, koja je glasala protiv prethodnog glasanja o nepoverenju koji je takođe zahtevao Voks 2020. godine, ovog puta je bila uzdržana, i, kako navodi Rojters, tako izazvala gnev kod Sančeza, koji je optužio tu stranku da se suštinski svrstava na stranu krajnje desnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu