Šef jugoslovenske Kontraobaveštajne službe osuđen na 20 godina zatvora

Bivši šef jugoslavenske vojne Kontraobaveštajne službe Aleksandar Vasiljević danas je na osječkom Županijskom sudu osuđen na dvadeset godina zatvora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vasiljević je, kako prenosi Hina, osuđen za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Optužnica je Vasiljevića teretirala da je počinio krivična dela kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (ŠNO) u vreme, kako se navodi, "oružanog sukoba na teritoriji Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicama pobunjenih Srba i snagama Jugoslavenske vojske (JNA)".

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog ŠNO-a od 10. oktobra 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mestima na teritoriji Srbije i Hrvatske - Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, Vasiljević je, kako se tvrdi, kao načelnik navedene Uprave, za stvarne komandante logora postavio sebi podređene pripadnike organa bezbednosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika.

U te je logore u Srbiji od početka oktobra 1991. do maja 1992. godine s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mesta u Hrvatskoj protivpravno dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo i više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Hrvatske.

Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih jedinica, hrvatske zatočenike ubijaju i muče te da prema zarobljenim civilima i zarobljenicima nečovečno postupaju, ali ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protivpravne radnje i njihove posledice, stoji u optužnici.

Usled takvog zlostavljanja u srpskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška usmrćeno je 19 hrvatskih zatočenika, veći broj zarobljenih civila i ratnih zarobljenika je zadobio teške i po život opasne povrede sa posledicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sistemski silovano i seksualno zlostavljano, navodi se u optužnici.

Obrazlažući nepravosnažnu osuđujuću presudu Vasiljeviću na 20 godina zatvora, predsednik Sudskog veća Zvonko Vrban kazao je da je Vasiljevićeva krivica proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svedoka, pregledane materijalne dokumentacije te iskaza samog okrivljenog.

Sud smatra nespornim da je Vasiljević naložio organizaciju logora u Srbiji, u koje su dovođeni hrvatski civili i ratni zarobljenici, i u kojima su postavljeni formalni kandidati iz tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali su logorima zapravo upravljali Vasiljevićevi podređeni iz Službe državne bezbednosti.

"U logorima su zarobljenici svakodnevno fizički i psihički mučeni i zlostavljani, kroz ispitivanja koja su provodili pripadnici srpske Službe državne sigurnosti, a što je Vasiljević znao, ali nije sprečio, niti je osigurao primerene uslove za život zarobljenih osoba, pa je u takvim nehumanim uslovima svakodnevnog zlostavljanja 19 zatočenika usmrćeno, a velikom broju osoba je narušeno zdravlje", rekao je sudija Vrban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.