Borba sa "prljavim neprijateljem" FOTO

Priboj -- Dvadeset dana traje borba sa smećem na Potpećkom jezeru, a niko ne odustaje dok reka Lim ponovo u potpunosti ne dobije svoju zelenu boju.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Na teren je upućena i teška mehanizacija, a sve u cilju da se vodena površina što pre oslobodi od stotina kubika pluta plutajućeg otpada.

"Čamcima se guralo smeće prema obali gde veliki bageri vade i guraju u kipere, kamione i to sve odvlače na pretovarnu stanicu na Bistrici, gde se kasnije pretovara u velike šlepere i vozi se za regionalnu deponiju Duboko kod Užica. Dnevno izbacujemo između 20 i 25 kamiona što dođe oko 400, 500 kubika smeća. Nadamo se da ćemo uspeti sve da izvučemo uzvodno iz uvala i džepova i imamo tu još nekih par hiljada kubika", rekao je za RINU Siniša Laković EU "Jastreb" Priboj.

Čišćenje Potpećkog jezera odvija se u okviru udružene akcije Elektroprivrede, Srbijavoda i opštine Priboj, uz koorodinaciju Ministarstva zaštite životne sredine. Potpuno uklanjanje smeća sa lančanice na Potpećkom jezeru, biće završeno za tri do četiri dana.

Na lančanici su manje količine pristiglog otpada sa gornjeg toka Lima sve, sve od njegovog izvorišta u Plavskom jezeru. Zbog manjih padavina poslednjih dana pristižu i manje količine smeća, a zajednička akcija na čišćenju jezera daje rezultate, a svakodnevno se radi već dvadesetak dana.

Lančanica sada funkcioniše dobro, postavljena je na oko tri kilometra uzvodno na jezeru kod hidroelektrane Potpeć, smeća sada nema na jezeru kod novoizgrađenog Ribarskog naselja, ali ni na samoj brani ove hidrocentrale.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 95 idi na stranu