Rusi proglasili vrhovnog lamu Kalmikije za stranog agenta, podnosi ostavku

Počasni predstavnik Dalaj Lame u Rusiji odlučio je da napusti funkciju Vrhovnog lame Kalmikije, autonomne republike u sastavu Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

Telo Tulku Rinpoče, koga je Ministarstvo pravde Rusije prethodno uvrstilo u registar stranih agenata, je rekao da je služio "narodu Kalmika i budistima širom Rusije", navodi se u saopštenju objavljenom u 28. januara na sajtu Centralnog hurula Kalmikije, prenose RIA Novosti.

''U trenutnoj situaciji, smatram celishodnim da se sva ovlašćenja u vezi sa položajem vrhovnog lame Republike Kalmikije prenesu na aktuelnog rektora Centralizovane verske organizacije Kalmičkog centralnog budističkog manastira Geden, Gešea Tendžina Čojdaka", rekao je Rinpoče.

Prema Rinpočeu, mnogi ljudi su izrazili zabrinutost i saosećanje što je njegovo ime upisano u registar stranih agenata. Ministarstvo pravde Rusije je 27. januara uvrstilo Rinpočea na prošireni spisak stranih agenata, konstatujući da se "izjašnjavao protiv specijalne vojne operacije u Ukrajini i otvoreno govorio u prilog Ukrajini".

Rinpoče je državljanin SAD koji živi van Rusije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva pravde Rusije.

Telo Tulku Rinpoče ostaje na mestu počasnog predstavnika Dalaj Lame u Rusiji, zemljama ZND i Mongoliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu