"Kukavički napad"; Nova oštra reakcija Irana

Cilj kukavičkog napada izvedenog bespilotnim letelicama na vojno postrojenje oko 400 kilometara od Teherana bio stvaranje nesigurnosti u Iranu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je danas izjavio iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian.

"Ovakvi postupci neće uticati na odlučnost naših stručnjaka da napreduju na našem mirnodopskom nuklearnom radu", rekao je Amirabdolahian novinarima, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je eksplozija izazvala samo manju štetu i da u napadu nije bilo žrtava. Vlasti Irana navele su da je bespilotnim letelicama izvršen napad na vojno postrojenje, koje se nalazi oko 400 kilometara od Teherana.

"Eksplozija se dogodila u jednom od vojnih centara povezanih sa Ministarstvom odbrane", izjavio je zamenik šefa sigurnosti pokrajine Isfahan Mohamad Reza Jan-Nesari, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Na snimku iranskih medija prikazan je bljesak u fabrici, koju je IRNA opisala kao fabriku municije. Na snimcima su se videla i vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila ispred kompleksa.

"U subotu uveče oko 23:30 časova, izveden je neuspešan napad korišćenjem mikro vazdušnih vozila (MAV) na jedan objekat Ministarstva", navelo je Ministarstvo odbrane u saopštenju koje je prenela državna televizija.

Dodaje se i da je jedan dron oboren, a druga dva dignuta u vazduh, tako da je naneta manja šteta na krovu jednog objekta, ali da nije bilo žrtava.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je arapska televizija Al Arabija javila je da su SAD i još jedna zemlja napale fabriku vojne municije u Isfahanu.

U nedelju, 29. januara, kako je izvestila TV Al Arabija, pozivajući se na neimenovane izvore, napadnuta je vojna fabrika, a meta napada bilo je skladište balističkih projektila.

Udar je imao za cilj da "Iranu i Rusiji demonstrira spremnost SAD da se suprotstave izgradnji fabrika za proizvodnju i izvoz balističkog oružja", navodi se u saopštenju.

TV Al Arabija nije navela koja je još država osim SAD u pitanju. Istovremeno, televizija je izvestila da Izrael nije učestvovao u napadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu