Mediji: Američka elita "merka" ruske resurse

Američka elita izazvala je sukob u Ukrajini kako bi rasparčala Rusiju i dobila pristup njenim resursima, piše novinar Ihinio Polo u članku za "Rebelion".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ AlexKosev
Ilustracija: Depositphotos/ AlexKosev

"Američki biznismeni, krijući se iza generala Pentagona, spekulišu na temu Ukrajine kako bi osvojili još jedno ogromno parče u Istočnoj Evropi. Oni sanjaju da podele Rusiju kako bi opljačkali njena bogata naftna i gasna polja", smatra autor.

Novinar je primetio da se Zapad godinama pripremao za rat sa Moskvom, namerno šaljući instruktore i plaćenike da obučavaju ukrajinske vojnike, jer je "u ukrajinskom pitanju video dobar povod da sprovede svoju zlu nameru da rasparča Rusiju".

"NATO, na čelu sa Pentagonom, poslednjih godina ne samo da je obučavao ukrajinske vojnike kako bi pripremio teren, već je organizovao i moćnu proukrajinsku propagandu sa ciljem zaštite pravih ratnih huškača, izostavljajući činjenicu da je građanski rat u Ukrajini organizovala kijevska hunta, uspostavljena 2014. godine. A vlada Zelenskog postala je neophodan instrument ovog marionetskog rata. Trideset zemalja NATO-a našlo je lukav izgovor i delovalo kao jedinstveni font protiv Rusije. Sada znamo da su se Vašington i Brisel mnogo godina pripremali za eskalaciju", zaključio je autor.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju", pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine" i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima" u Donbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu