Klimatski aktivisti blokirali put u Hagu, policija uhapsila učesnike protesta

Stotine klimatskih aktivista blokiralo je danas jedan od glavnih puteva u Hagu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Oni zahtevaju ukidanje vladinih poreskih olakšica za kompanije povezane sa fosilnim gorivima, a policajci su uhapsili demonstrante koji su odbili da oslobode saobraćajnicu A12 u blizini zgrade holandskog parlamenta.

Veliki broj demonstranata je držao zastave sa simbolom međunarodne ekološke grupe "Pobuna protiv istrebljenja", preneo je AP.

Vlasti su uhapsile ranije ove sedmice šest aktivista te grupe zbog sumnje da su pozivali na organizovanje protesta, a sudija je u petak potvrdio naredbu kojom se još jednom aktivistu zabranjuje ulazak u to područje na 90 dana.

To je izazvalo uznemirenost među aktivistima koji tvrde da se krši njihovo pravo na mirne proteste. Portparol "Pobune protiv izumiranja" En Kervers rekla je da veliki broj učesnika protesta pokazuje šta društvo misli o subvencijama za fosilna goriva i o zastrašivanju učesnika nenasilnih protesta.

Tužioci su naveli da su osumnjičeni pozivali pristalice da učestvuju u blokadi puta.

"Pozivanje na krivično delo - kao što je blokiranje javnog puta - predstavlja pobunu“, saopštili su tužioci. Aktivisti su, međutim, najavili da će nastaviti proteste zahtevajući ukidanje vladinih poreskih olakšica za kompanije povezane sa fosilnim gorivima.

Podršku "Pobuni protiv istrebljenja" pružio je holandski ogranak Grinpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu