Meloni u Libiji; veliki prioriteti za EU i Italiju

Tripoli -- Premijerka Italije Đorđa Meloni boravi danas u državnoj poseti Libiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Glavne teme njenih susreta sa zvaničnicima prozapadne libijske vlade će biti snabdevanje energentima i migracije, što su prioriteti za EU i Italiju, prenosi AP.

Meloni je uz stroge bezbednosne mere sletela u glavni grad Libije, Tripoli, u društvu ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Italije, Antonija Tajanija i Matea Pjantedozija, saopštila je kancelarija premijerke Italije.

Očekuje se da će Meloni razgovarati sa premijerom jedne od libijskih vlada Abdelom Hamidom Dbeibehom i predsednikom predsedničkog saveta Libije Muhamedom Junizom Menfijem.

Pretpostavlja se da će tokom njene posete italijanska državna kompanija Eni potpisati ugovor vredan 7,35 milijardi evra.

Taj novac će verovatno biti uložen u dva gasna polja u teritorijalnim vodama Libije, kao što je ranije najavio šef Libijske nacionalne naftne korporacije Farhat Bengdara.

Kompanija Eni za sada nije komentarisala ove navode.

Prisusutvo ministra unutrašnjih poslova Italije Pjantedozija signalizira veliko interesovanje Italije za problem migracija iz Afrike.

Pjantedozi je poznat kao predstavnik tvrde linije u pristupu prema migrantima koji na čamcima humanitarnih organizacija pokušavaju da se preko Sredozemnog mora domognu obala Italije.

Libija je postala čvorište za migrante iz Afrike i sa Bliskog istoka koji žele da se domognu Evrope, a desetine hiljada njih svake godine stigne do Italije.

Meloni je u poslednje dve nedelje posetila i Tunis i Alžir, a glavni motiv njene severnoafričke turneje je potraga za alternativnim izvorima snabdevanja prirodnim gasom, koji treba da zamene gas iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu