Kurti napokon otkrio šta misli o ZSO

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti kaže da je evropski predlog dobra osnova za sporazum sa Srbijom i da je spreman da razgovara o sporazumima iz Brisela.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER
EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Kurti ističe da nije dobio nikakav adekvatne argumente za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Reporteri.

Kako kaže, "ne misli da je neophodno stvoriti ZSO ali da je spreman za razgovore o pravima nevećinskih zajednica".

"Spreman sam za razgovore o pravima manjina, nevećinskih zajednica, spreman sam za to. Ali morate shvatiti da je veoma važno da oni koji žele više prava nego što im daje Ahtisarijev plan moraju obrazložiti zašto im treba više. Ahtisari je dobio Nobelovu nagradu za mir, šta bi dopunilo Ahtisarijev plan, koji su argumenti za njegove mane. Teret argumentacije treba da bude na onima koji traže nešto drugo ili nešto više", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da od kada je video francusko-nemački predlog da od tada pregovaraju o postizanju sporazuma.

"Da budem potpuno jasan, 9. septembra sam pročitao taj predlog sa Lajčakovog ajpoda, ali nisam imao pisani dokument. Bili su zajedno sa Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, izaslanicima Pariza i Berlina. Odmah sam primetio da konačno imamo predlog za sporazum", dodao je Kurti.

Govoreći o povratku Srba u institucije, posebno u policiju, Kurti je rekao da se ne slaže sa trenutnom situacijom i da ne želi da Srbe na severu zamene Albanci.

"Veoma mi je žao što su dali ostavke. Mislim da su ostavke pogrešne. U principu, ne primoravam nikoga da se vrati, ali nisam nadležan da odlučujem o kriterijumima, to će raditi stručna komisija. Jasno kažem, ne nameravam da popunjavam taj vakum sa Albancima. Ako su Srbi dali ostavke, Srbi bi trebalo da budu na tim pozicijama i pozivam sve da se prijave", podvukao je Kurti.

Upitan da oceni bezbednosnu situaciju na Kosovu, Kurti je rekao da nije odustao od predizbornog obećanja da mu je jedan od prioriteta unutrašnji dijalog sa Srbima, ali da trenutno ne postoji potrebno poverenje.

On je najavio 123 projekta za mala preduzeća i start-up, od kojih je 48 namenjeno srpskoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu