Obeležena godišnjica oslobođenja Aušvica: "Nema više fašizma, koji donosi smrt"

Danas se obeležava u Srbiji ali i širom sveta Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, ustanovljen 2005. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk
Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Obeležava se na dan kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi Aušvic-Birkenau.

U Njujorku je juče na Ist riveru generalni sekretar UN zajedno sa ambasadorom Izralea pri UN i predsedavajućim Jad Vašema – Svetskog centra za sećanje na Holokaust, otvorio izložbu "Knjiga imena žrtava Holokausta Jad Vašem" koja abecednim redom navodi imena svake od približno 4,8 miliona žrtava koje je Jad Vašem trenutno dokumentovao i potvrdio.

Imena su, kako se navodi na sajtu UN preuzeta sa stranica svedočenja u Hali imena Jad Vašema, kao i sa raznih lista sastavljenih tokom i nakon Holokausta, a koje su naknadno pregledali stručnjaci Jad Vašema.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiće danas centralnu državnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovaće preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti, predstavnici Skupštine, Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Memorijalnog centra Staro sajmište, Muzeja žrtava genocida, članovi diplomatskog kora, udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Generalni sekretar UN Antoni Gutereš rekao je ranije da svet ima dužnost da zapamti da je Holokaust bio sistematski pokušaj da se eliminiše jevrejski narod i mnogi drugi.

Naglasio je da je opasna greška misliti o Holokaustu iz jednostavnog ugla da je ta neuporediva tragedija u ljudskoj istoriji, koju nikada ne smemo zaboraviti, rezultat ludila grupe zločinaca.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković tim povdom ocenila je da je svet danas pred ogromnim izazovima i da nas upravo Holokaust opominje da jačanje antisemitizma, radikalne desnice i govora mržnje vodi ka raspirivanju rasne, nacionalne i verske mržnje što može imati nesagledive posledice.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a u znak sećanja na dan kada su vojnici Crvene armije oslobodili Aušvic.

Opredeljujući se za dan oslobođenja Aušvica Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je više od šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda, a Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor "Crveni Krst" u Nišu, neka su od masovnih stratišta nevinih žrtava.

Pročitajte još:

"Nema više fašizma, koji donosi smrt"

Preživeli iz logora Aušvic-Birkenau okupili su se danas kako bi obeležili 78. godišnjicu oslobođenja tog nacističkog logora.

Jedna od preživelih Stefanija Vernik, koja je rođena u Aušvicu u novembru 1944. godine, manje od tri meseca pre njegovog oslobođenja, izjavila je da je Aušvic "pakao na zemlji", prenosi AP.

Ona je pročitala apel narednim generacijama da budu na oprezu u vezi sa podmuklim ideologijama.

"Nema više fašizma, koji donosi smrt, genocid, zločine, klanje i gubitak ljudskog dostojanstva", rekla je ona.

Bogdan Bartnikovski, Poljak koji je imao 12 godina kada je prevezen u Aušvic, je bio među nekolicinom preživelih iz Aušvica koji su o svojim iskustvima pričali novinarima uoči komemoracije danas.

Rekao je da su prve slike izbeglica koje je u februaru prošle godine video na televiziji koje su bežale nakon početka rata u Ukrajini izazvale traumatična sećanja.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da se "stradanje nevino ubijenih Jevreja ne zaboravlja, kao i patnja preživelih."

"Podsećamo se na našu istorijsku odgovornost na Dan sećanja na holokaust, tako da naše 'Nikad više' traje u budućnosti", napisao je on na Tviteru.

U drugim delovima sveta danas su planirani događaji za obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na holokaust, godišnje komemoracije ustanovljene rezolucijom UN 2005. godine.

Nekadašnji koncentracioni logor nalazi se u gradu Osvjećim na jugu Poljske, koji je tokom Drugog svetskog rata bio pod upravom nacističke Nemačke i Adolfa Hitlera i bio mesto za mučenje i ubijanje Jevreja, Poljaka, Roma, sovjetskih ratnih zarobljenika i drugih.

Tamo je ubijeno 1,1 milion ljudi pre nego što su ga sovjetske trupe oslobodile 27. januara 1945. godine.

Nijedan ruski zvaničnik nije pozvan na obeležavanje godišnice oslobođenja Aušvica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu