Udarac kakav niko pre nije uspeo da zada Rusima, pojavili se i dokazi FOTO

Vojni analitičari S-400 opisuju kao jedan od najboljih sistema protivvazdušne obrane na svetu.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, zaykinoleg.gmail.com
Foto: Depositphotos, zaykinoleg.gmail.com

Na društvenim mrežama zadnjih dana kolaju fotografije iz kojih se može zaključiti da je prvi put od početka invazije uništen dio najnaprednijeg ruskog sistema PVO - S400 Trijumfa.

Prema fotografijama koje su navodno snimljene u ukrajinskoj oblasti Zaporožje, i to duboko iza ruskih linija (oko 60 km udaljenosti od fronta), čini se da je uništen lanser 5P85СМ2-01, inače deo sistema S-400, pišu ukrajinski mediji.

Da je reč o lanseru sistema S-400 smatra i Oryx, web stranica koja prikuplja otvorene izvore informacija o gubicima vojne tehnike u ratu u Ukrajini.

Fotografije uništenog lansera prvi put su počele kružiti još u novembru prošle godine, ali tada se pogrešno mislilo da je reč o delu starijeg PVO sistema S-300PM1. No, sad su se pojavili novi snimci prema kojima su administratori Tviter profila "Ukraine Weapons Tracker " zaključili da je ipak reč o lanseru sistema S-400.

S-400 sistem primarno služi kao obrana od neprijateljskih borbenih aviona, bombardera i bespilotnih letelica, kao i balističkih i krstarećih projektila. Jedan S-400 sistem, između ostalog, ima komandno mesto, dva radara i 6 do 12 transportno-lansirnih vozila od koje svako može ispaliti po četiri rakete.

Sistem koristi i nekoliko tipova raketa, od kratkog do velikog dometa.

Vojni analitičari S-400 opisuju kao jedan od najboljih PVO sistema na svetu, a trenutno ga koriste Rusija, Belorusija, Kina, Indija i Turska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu