200.000 Rusa ide na Kijev: Putin prelazi na ozloglašenu "matematiku smrti"

Nemojte otpisivati Rusiju, rekao je jedan iskusni zapadni diplomata Fajnenšel tajmsu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

U pozadini ovih reči je činjenica da je Rusija, uprkos nedavnim porazima u Ukrajini, ogromna zemlja sa mnogo materijalnih i ljudskih resursa kojima raspolaže predsednik Rusije Vladimir Putin.

Sa ovim rečima se slaže i načelnik generalštaba ukrajinske vojske general Valerij Zalužnji, koji je u opširnom intervjuu za The Economist izjavio da su vojnici iz dubina Rusije, iza Urala, kao i vojnici iz evropskih delovi Rusije, masovno se pojavljuju na ratištu u Ukrajini. Obojica su, istakao je Zalužnji, prošli relativno dobru vojnu obuku, što znači da Putinova taktika masovne mobilizacije počinje da daje opipljive rezultate.

Pored straha od ruske ljudske mase, Zalužnji smatra da Ukrajini preti nedostatak artiljerijske municije, jer ruski napad na Ukrajinu sve više podseća na bitke iz Drugog svetskog rata. svetskih ratova u kojima je pobedila strana sa više oružja.

Blokada Krima

Rusi pripremaju 200.000 svežih vojnika i nema sumnje da će ponovo pokušati da osvoje Kijev, rekao je Zalužnji, koji očekuje ruski napad do proleća ove godine. U pozadini svega stoji činjenica da ruski vojni vrh sve više doživljava rat u Ukrajini kao dugotrajan vojni sukob u kome će pobediti ona strana koja na ratište dovede motivisanije vojnike i vojnu tehniku.

Istovremeno, komandant ukrajinske vojske general-potpukovnik Oleksandr Sirski smatra da ukrajinska vojska ne sme da dozvoli zamrzavanje linije fronta na istoku i jugu zemlje, a napad na Melitopolj i Marijuopolj, koji bi presekao transportne veze okupiranog Krima sa Rusijom, češće se pominje. Ovaj puč je ukrajinski vojni vrh planirao za leto 2022. godine, ali je nakon konsultacija sa američkim vojnim vrhom odbijen jer je Ukrajini nedostajalo naoružanje i spremni vojnici, odlučivši da napadne Herson, što se pokazalo potpuno uspešnim.

Kako sada stvari stoje, smatra Sirski, do takvog puča neće doći u bliskoj budućnosti. Ipak, Sirski, kao pobornik ratnih trikova i iznenadnih napada, pažljivo posmatra bojno polje i traži mesto gde bi mogao da ponovi prošlogodišnji proboj na severoistok zemlje, kada je uspeo da tajno pripremi udarnu snagu koja je potisnula Ruska vojska nazad pedeset kilometara.

"Za svaki otrov postoji protivotrov“, sumirao je Sirski svoje viđenje bliske budućnosti rata u Ukrajini. U pozadini njegovih reči je situacija na ratištu u okolini Bahmuta.

Naime, kako piše Vašington post, koji je naklonjen Ukrajini i koji često prenosi nezvanične stavove administracije predsednika Džoa Bajdena, vlast u Kijevu svojoj javnosti predstavlja Bahmut kao neosvojivu tvrđavu koja pokazuje nadljudsku snagu i odlučnost. U stvarnosti, Bahmut je vojna zamka u koju Ukrajinci žele da uvuku što više ruskih snaga sa okupiranog juga i istoka zemlje i tako stvore slabu tačku gde iznenadnim napadom mogu da potisnu ruske okupatore.

Međutim, Bahmut može biti i zamka za Ukrajince koji broje leševe na liniji fronta i koji su suočeni sa činjenicom da reka novih ruskih vojnika neprestano pristiže s leđa i pet, šest ili sedam puta dnevno juriša na ukrajinske položaje. Rezultat svega je činjenica da Ukrajina u Bahmutu, suočavajući se sa potrošnim vojnicima koje Rusi bez problema zamenjuju novim regrutima, gubi najbolje vojnike i vojnu opremu potrebnu za planirane kontraofanzive.

"Velika je šteta što u borbi sa ruskim zločincima u Bahmutu žrtvujemo živote naših najboljih vojnika i oficira. Podržao bih odluku o povlačenju na nove, bolje položaje, ako se pokaže da odbrana Bahmuta zahteva nesrazmerno velike žrtve“, rekao je ukrajinski oficir iz Bahmuta za Vašington post. Na sličan način razmišlja i pomenuti načelnik ukrajinskog generalštaba Velerij Zalužnji , koji je u intervjuu za The Economist otvoreno rekao:

"Neka mi oproste ukrajinski vojnici u rovovima, ali sada je mnogo važnije da se akumuliraju snage za dug i težak rat na celom frontu. Iako sam u iskušenju da sada pošaljem rezerve na bojno polje."

Iza ovih reči krije se pragmatična kalkulacija ukrajinskog vojnog vrha, koji želi da bude spreman za moguće masovne ruske udare, ali i za ofanzivna dejstva. Tim pre što Ukrajina trenutno ima oko 700.000 vojnika pod oružjem, od kojih je oko 200.000 potpuno sposobno za efikasnu borbu.

Osim toga, ukrajinskoj vojsci za punu efikasnost, pored municije, nedostaje 300 tenkova, 600 do 700 oklopnih vozila i oko 500 haubica. Ukrajina trenutno nema sve to, tako da bi taktika iscrpljivanja mogla da funkcioniše za Putina na duži rok.

Matematika smrti

Tako barem misle analitičari Fajnenšel tajmsa, koji pišu da strašna matematika smrti kosi potpuno neiskusne ruske vojnike, otvarajući mogućnost Ukrajincima da napadnu oslabljene ruske snage. Ali ova strašna matematika dugoročno funkcioniše za Rusiju, koja može dovesti milione novih vojnika iz dubina Evroazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu