Zvaničnik EU: Bilo bi dobro da Vučić...

Brisel -- U Tirani se sutra održava samit lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, a visoki funkcioner EU izjavio je da je ovo prvi put da se samit održava u regionu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Zbog toga je, kako kaže, veoma značajno da svi lideri budu prisutni na sastanku na vrhu.

"Bilo bi dobro da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputuje u Tiranu", rekao je danas zvaničnik EU na brifingu za novinare.

Na sutrašnjem samitu treba da bude usvojena deklaracija kojom bi EU potvrdila svoju nedvosmislenu posvecenost perspektivi članstva za zemlje Zapadnog Balkana i zalaganje da se ubrza taj proces.

Samit u Tirani treba da pokaže zemljama Zapadnog Balkana da se EU fokusira na proces proširenja i radi na tome da se ubrza proces pridruživanja, ali u skladu za revidiranom metodologijom za pregovore, objasnio je zvaničnik koji je želeo da mu se ne navodi ime.

On je danas izneo više detalja o ubrzanom procesu integracije Zapadnog Balkana u EU, u okviru revidirane metodologije pregovora za članstvo.

Prema njegovim rečima, to predstavlja postepeno članstvo u Uniji i to već preko donete odluke o zajedničkom kupovanju energenata, preko ukidanja rominga, kao i plana za ekonomiju i investicije od 30 milijardi evra.

Dobar primer je takođe kreiranje jedinstvenog tržišta između zemalja Zapadnog Balkana koje bi se postepeno integrisalo u evropsko zajedničko tržište.

Zvaničnik EU je objasnio da je Češka kao predsedavajuća EU dala predlog, da svoje ideje o tome ima i Evropska komisija kao i da će Švedska kao sledeća predsedajuća raditi na tome kako praktično da se napravi veza izmedju ispunavanja uslova za otvaranje poglavlja i njihovo zatvaranje i da se poveže rad Unije sa partnerima sa Zapadnog Balkana.

O smanjenju troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU sutra će u Tirani biti potpisana deklaracija što je, kako kaže izvor, biti prvi korak za smanjenje troškova rominga od 1. oktobra 2023. godine. Ali, kako dodaje, radi se na tome da se u proleće 2023. godine postigne dogovor za period od 2023. do 2027. godine za dalje smanjenje troškova rominga.

Ova deklaracija će omogućiti da se otvore pregovori sa operatorima. Ipak, precizira izvor, treba da se napomene da za operatore ne postoji zakonska obaveza niti je EK u poziciji da im nametne smanjenje troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu