Zaharova besna: "Najviši nivo toksičnosti"

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je SAD za "najveći nivo toksičnosti i neprijateljstva".

Izvor: index.hr
Podeli
EPA/MAXIM SHIPENKOV
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Njeni komentari su usledili nakon što se Rusija povukla iz pregovora o nuklearnom oružju sa američkim zvaničnicima koji su se ove nedelje trebali održati u Kairu.

Zaharova je na svom Telegram kanalu rekla da je odluka Moskve da odloži razgovore podstaknuta lošim stanjem odnosa sa Vašingtonom.

"Sve u svemu, vidimo najviši nivo toksičnosti i neprijateljstva Vašingtona. Kao deo sveobuhvatnog hibridnog rata koji je vođen protiv nas, skoro svaki američki potez prema Rusiji podleže patološkoj želji da naškodi našoj zemlji gde god je to moguće“, rekla je ona.

Američki Stejt department saopštio je da je "spreman da odredi novi datum što je pre moguće, jer je nastavak inspekcija prioritet za održavanje sporazuma kao instrumenta stabilnosti".

Ali Zaharova je optužila Vašington da pokušava da promeni odnos snaga prema sporazumu na "potpuno nelegitiman način pretvaranjem ili preimenovanjem oružja kako bi se ono izbacilo van okvira sporazuma“.

Državni mediji su citirali zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao da Moskva "nije imala izbora osim da odloži“.

"Suočili smo se sa situacijom da su naše američke kolege u nizu oblasti pokazale ne samo nespremnost da sagledaju naše signale i uzmu u obzir naše prioritete, već su delovale i u suprotnom smeru“, rekao je on.

"Naravno, postoji efekat onoga što se dešava u Ukrajini i oko nje“, dodao je Rjabkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu