Kina lansirala; Krajnji cilj – "Nebeska palata"

Troje astronauta poletelo je danas u svemirskoj letelici Šendžou-15 kako bi izvršili prvu smenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Svemirska letelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika poleteli su na raketi Long March-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, javila je kineska državna televizija CCTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje "Nebeske palate", kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra nakon jednonedeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje CCTV.

Stanica ima projektovani životni vek od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će rezidentni astronauti izvesti preko 1.000 naučnih eksperimenata - od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

"Nebeska palata" bila je kulminacija skoro dve decenije kineskih misija u svemir.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu