Putin se "bori za život". Ljuti su, smatraju to sramotom – ne opraštaju

Vladimir Putin se "bori za život" i strahuje da bi mogao biti ubijen ako Rusija pretrpi još neuspeha nakon Hersona, tvrdi jedan visoki ukrajinski obaveštajac.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Oleksij Arestovič, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, rekao je da je zauzimanje teritorije pod kontrolom Rusije dramatično izazvalo strahove u Kremlju da će Ukrajina pobediti u ratu.

On je, kako piše Tajms, rekao:

"[Putin] se veoma plaši jer u Rusiji nema oprosta za careve koji izgube ratove. On se sada bori za život. Ako izgubi rat, bar u glavama Rusa, to znači kraj. Kraj njega kao političke ličnosti. A možda i u fizičkom smislu."

Ogroman značaj Hersona za Kremlj, zbog njegove veze sa Krimom i ukrajinskom lukom Odesa na zapadu, učinio je da taj gubitak i Putinovo naređenje trupama da se povuku tumači kao velika sramota.

Povlačenje Rusa iz Hersona pokrenulo je nove ruske udare i planove za novu ofanzivu iz Belorusije, rekao je Arestovič.

"Ovo je nateralo čak i ljude koji su veoma lojalni Putinu da sumnjaju da mogu da pobede u ovom ratu", kazao je on.

Arestovič kaže da će ruske trupe pokrenuti ofanzivu od Belorusije do Donbasa i takođe pokušati da preuzmu nuklearku u Rivneu.

Putin će zahtevati da se Krim, Donjeck i Lugansk stave pod rusku kontrolu kako bi to nazvao pbedom Rusa, tvrdi Arestovič.

Ali njegovi građani možda nisu toliko impresionirani osvajanjem teritorije, jer Rusi već izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog "skupog rata za despota", dodao je on.

Među nezadovoljnima prednjače besne supruge i majke regrutovanih muškaraca, naročito nakon što je Putin odbio da se sretne sa njima.

Majka Olga Cukanova (46) iz Samare, čiji je sin (20) izgubljen nakon mobilizacije, rekla je: "Vladimire Vladimiroviču, da li ste muškarac ili šta?"

Putinov portparol Dmitrij Peskov je već rekao da 70-godišnji Putin neće sresti ove žene, već one koje veruju u njegov rat. Savet je optužio Putinove komandante da izdaju 'krivična naređenja' dovodeći živote njihovih rođaka u opasnost.

Cukanova je tvrdila da je nedostatak žena u Kremlju i Putinovim strukturama moći uzrok ratne krize koja je zahvatila Rusiju i Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu