Protest ispred Informera zbog intervjua sa silovateljem; "Intervju krajnje štetan"; KZSM: Prekršen Kodeks

Beograd -- Ispred redakcije dnevnog lista Informer u Beogradu je organizovan protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog intervjua sa serijskim silovateljem.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Takav potez ocenjen je kao uvreda za žrtve koja doprinosi relativizaciji takvih zločina, tvrde učesnici protesta, a preneli su beogradski mediji.

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević tvrdi da ga je tom prilikom jedna od aktivistkinja udarila pesnicom u glavu, prenosi Informer.

Prema navodima medija, ta aktivistkinja je rekla da je Vučićevića polila čašom vode i pokušala da ga šutne, ali da ga nije ni dotakla.

Demonstranti su bacili nekoliko jaja na ulazna vrata zgrade u kojoj se nalazi redakcija Informera, prenose mediji.

Poverenica: Intervju sa silovateljem krajnje štetan

Povodom intervjua sa višestrukim počiniocem krivičnih dela protiv polne slobode, koji je uznemirio javnost, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je senzacionalistički pristup ovakvim temama nedopustiv i krajnje štetan.

"Ovakav intervju ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji", navela je poverenica.

Kako naglašava, mediji treba na sveobuhvatan način da pruže relevantne informacije, poštuju profesionalne i etičke standarde, imajući u vidu, na prvom mestu, zaštitu žrtava, a ne da inspirišu na vaninstitucionalno rešavanje ovog složenog pitanja i uzimanje pravde u svoje ruke.

"Senzacionalistički pristup urušava napore društva na rešavanju velikog problem rodno zasnovanog nasilja sa kojim se kao društvo suočavamo", ističe Jankovićeva.

Ona je navela da je javna diskusija o psiho-socijalnom tretmanu povratnika poželjna tema, i tu je uloga medija veoma važna, što upravo pokazuje i ovaj primer iz koga se vidi neophodnost adekvatnog institucionalnog odgovora na probleme u resocijalizaciji višestrukih povratnika.

Poverenica u saopštenju podseća da je uputila Ministarstvu pravde inicijativu za izmenu ZIKS-a, tako da se propiše obaveza nadležnih organa da po službenoj dužnosti u svim slučajevima rodno zasnovanog i porodičnog nasilja uvek obaveste žrtvu o otpuštanju ili bekstvu osuđenog iz zatvora.

"Pored toga, ovaj slučaj ukazuje i na potrebu sagledavanja izmena propisa sa aspekta položaja osudjenih lica i mera nakon izdržane kazne zatvora u cilju resocijalizacije višestrukih povratnika", navela je Jankovićeva.

KZSM: Prekršen Kodeks

Koalicija za slobodu medija (KZSM) saopštila je danas da najoštrije osuđuje objavljivanje i način intervjua u listu "Informer" sa osuđenim serijskim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je upravo izašao iz zatvora, apostrofirajući kao glavni problem to kako Milošević opisuje izvršenje različitih krivičnih dela, kao i kako se tada osećao.

KSZM smatra da je u ovom tekstu prekršen Kodeks novinara Srbije, jer je davanje medijskog prostora silovatelju na ovaj način nedopustivo i ne postoji nikakav javni interes koji se ovakvim pristupom može opravdati.

Grupacija koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija, podseća na etički kodeks novinara u kojem stoji da poslovni, politički i privatni interesi izdavača i vlasnika ne smeju da budu izgovor ili opravdanje za kršenje Kodeksa.

Navodi se da Kodeks novinara Srbije obavezuje na to da novinari moraju da vode računa o kredibilitetu izvora, objektivnosti i o dalekosežnim posledicama izgovorenih i napisanih reči.

KZSM dodaje da etički kodeks novinara, društvena odgovornost i elementarna empatija, nalažu da budemo solidarni sa žrtvama i da štitimo i poštujemo njihova prava i dostojanstvo.

Ova grupacija smatra da su ovim tekstom retraumatizovane žene, pre svega one koje su preživele njegovo nasilje, ali ne samo one, već i sve koje su doživele neki oblik seksualnog nasilja.

Koalicija ukazuje na širi problem - da se Milošević našao na slobodi bez adekvatnog programa resocijalizacije, što je dovelo do straha građana koji objavljuju slike njegovog kretanja, a pojedini mediji prenose, što se kosi sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Zbog svega toga ova medijska udruženja pozivaju i Ministarstvo kulture i informisanja, u čijoj nadležnosti je sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, da iskoristi svoje nadležnosti, jer je spornim tekstom i prekršen član 79, stav 3, pomenutog Zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu