Američki diplomata: "Žao mi je što Vučić..."

Američki diplomata Frenk Vizner se u prethodnim nedeljama pominjao kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Naime, pojavili su se navodi da se on zajedno sa Ketrin Ešton i specijalnim predstavnikom EU za Kosovu i Metohiju Miroslavom Lajčakom bavi izradom moguće verzije sporazuma dve strane.

Međutim, nekadašnji američki specijalni predstavnik demantuje da ima formalnu ulogu u ovom poslu, iako smatra da je model "dve Nemačke" dobro rešenje.

"Moram da odbijem to opažanje da sam bio u kontaktu s baronicom Ešton i specijalnim izaslanikom Lajčakom. Ono što sam rekao u razgovoru s nekoliko novinara jeste podržavalo opciju rešenja na modelu 'dve Nemačke'. Dugo sam verovao da je to logičan korak napred, da strane mogu da se dogovore šta bi to podrazumevao model 'dve Nemačke'. To nije ništa novo od mene, i drago mi je da čujem da su i drugi zainteresovani", kaže Vizner za Kosovo onlajn.

Dve Nemačke

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne postoji šansa da Beograd prihvati ulazak tzv. Kosova u UN, on ističe da to nije mudro.

"Žao mi je što je to rekao. Nije mudro i realistično. Model dve Nemačke uključivao je mesto u UN za obe Nemačke. Ali mogu da zamislim dogovor Srbije i Kosova za drugačiji rezultat, ali na privremenoj osnovi. Na kraju moj jak stav je da je Kosovo nezavisno i da zaslužuje mesto u UN i Srbija bi bila mudra da to dozvoli", naveo je on.

Vizner se osvrnuo i na tzv. model "dve Nemačke".

"Moj stav je odavno da je menjanje granica na Balkanu završeno i da nisu otvorene za raspravu. Verujem i verovao sam otkako sam bio uključen u direktne pregovore Srbije i Kosova kao član trojke (Išinger, Harčenko, Vizner - prim.aut.) 2007. godine, da rešenje dve Nemačke odgovara okolnostima iz jednostavnog razloga. Ne izgleda mi verovatno da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, a istovremeno najbolji interes Kosova jeste da krene da gradi odnose sa Srbijom koji otvaraju ekonomske veze i šire pogled u balkanskom napretku ka EU. Iz tih razloga, model dve Nemačke nije perfektan, ali je koncept dobar", objasnio je Vizner.

"Srbija dobija prepoznavanje realnosti i dozvoljavanje regionu da krene napred. To otvora put Srbiji da se pridruži EU i popravi odnose sa Zapadom. To će otvorit viziju stabilnosti Srbije koja će pomoći investicijama. To je interes Srbije kratkoročno i dugoročno", dodao je on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 84 idi na stranu