Dupli aršini sa Zapada? Ostao još jedan dan, a pozitivan ishod oni neće priznati. A šta je sa Srbijom? VIDEO

A za glasanje je ostao još jedan dan. Pozitivan ishod za Rusiju - sasvim je jasno - Zapad neće priznati.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Kome su namenjeni rezultati glasanja i da li se sa Zapada i u tom slučaju primenjuju dupli aršini?

Dosadašnji glasovi na referendumu koji ukazuju na opredeljenost naroda iz oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje za Rusiju, predsednik Ukrajine sigurno neće priznati. Ako zapad ne uvažava rezultate, a ni vrh države Ukrajine, cemu oni služe? Od istoka do zapada stavovi se razlikuju.

"Namenjeni su pre svega interesima Ruske federacije u ovom trenutku da prostor koji je da tako kažem osvojila silom i koji smatra da je njen, da na taj način obezbedi legitimitet", istakao je analitičar Zoran Milivojević.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu tvrdi da se to radi "za unutrašnju upotrebu jer je ruska vojska doživela sunovrat i debakl na bojnom polju".

"Putin nešto mora da ponudi i svojim građanima i svojim krugovima eksternim koji se nalaze na vlasti u Kremlju, ali mora i da vrati auteritet u svom okruženju pre svega na političkom istoku".

Podrška zapada Ukrajini je čelična i nepromenjena, a samim tim i osuda ruske agresije. Srbija, iako mala zemlja, nalazi se u procepu opredeljivanja, mada još čvrsto drži neutralan stav.

"Naša neutralnost često se tumači kao proruska neutralnost sto mislim da nije na mestu jer sam ubeđen da bi Vladimir Putin suvim zlatom platio ovo poslednje kao i svako drugo glasanje Srbije u UN, tako da je Srbija jasno stavila do znanja da se drži međunarodnog prava", izjavio je Obradović.

Milivojević pak ističe da "pošto je ovaj prostor takođe u fokusu zapadnih interesa, prosto je pritisak na Srbiju jer samo zbog Srbije nije moguće da se ovaj prostor u potpunosti integriše u zapadnu sferu uticaja".

"Zato što Srbija zadržava politiku vojne neutralnosti i političke nezavisnosti i stoji na stanovištu da kao suverena zemlja štiti svoje državne i nacionalne interese I od toga ne odustaje", rekao je on.

Pripajanje dela teritorije Ukrajini za Zapad predstavlja nedopustiv potez koji narušava teritorijalni integritet te zemlje. Ali, kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, Zapad ima drugačiji stav - podstiče Srbiju da menja granicu priznavanjem Kosova. Dvostruki aršin ostavlja mnoga pitanja....

Obradović je naglasio da je rat u Ukrajini osuđen kao agresija, a situacija ne Kosovu ne, dok Milivojević tvrdi da se od Srbije traži da prizna ono što oni sami neće da priznaju u slučaju Ukrajine

"Dakle ono što već znamo i ono o čemu je Vučić govorio u Njujorku, to je dupli standard".

Nakon 7 meseci rata u Ukrajini koji je promenio sliku celog sveta, stručnjaci smatraju, trenutna situacija može da dovede samo do još veće eskalacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu