"Brisel pravi fatalnu grešku"

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijatro kazao je da usporavanjem evropskih integracija Srbije Brisel pravi fatalnu grešku.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/Stephanie Lecocq
EPA/Stephanie Lecocq

Istakao je i da je stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu i nacionalni interes Mađarske, prenosi RTV.

On je posle razgovora sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović rekao da je u sadašnjim okolnostima Evropskoj uniji potrebno proširenje.

"Suočavamo se sa izazovima koji su izazvali najznačajniju bezbednosnu krizu ovde u Evropi poslednjih decenija. Ako Evropska unija želi da unapredi sopstvenu bezbednost, mora da se širi, a pravac tog širenja je jasno ka Zapadnom Balkanu", rekao je Sijarto.

Sijarto je izjavio i da su zemlje Zapadnog Balkana svesne da nestabilnost u tom regionu može izazvati ozbiljne probleme.

"Stabilnost i miran i uravnotežen razvoj ovog regiona za nas je nacionalni interes, a jasno je i da je Srbija stvarna stabilizirajuća snaga na Zapadnom Balkanu", rekao je mađarski ministar, insistirajući na tome da evropske integracije Srbije i pristupanje EU mogu da pomognu stabilizaciji čitavog regiona.

Sijarto je pozvao EU da ubrza pristupne pregovore sa Srbijom

On je rekao da bi sa Srbijom trebalo otvoriti osam novih pristupnih poglavlja pre kraja češkog predsedavanja EU, kako bi 30 od 35 poglavlja moglo da bude otvoreno i da "možemo da napravimo pravi napredak".

Mađarski ministar je naveo i da ako bi se pristupni pregovori Srbije nastavili sadašnjim sporim tempom "zbog Brisela", procedura pristupanja bi se produžila za nekoliko godina, a to, kako je naglasio, "nije ni u čijem interesu", navodi MTI.

Joksimovićeva je iskazala potpunu spremnost Srbije da nastavi dalje reformske procese na putu pristupanja Evropskoj uniji i naglasila da očekujemo da tokom aktuelnog predsedavanje Češke Uniji bude održana politička međuvladina konferencija kao novi korak u pristupnom procesu.

"I u veoma teškim geostrateškim okolnostima, koje u značajnoj meri utiču globalno na kvalitet života, pa i građana Srbije, nastavljamo da sprovodimo sve reforme iz pristupnog procesa, koje će dodatno doprineti održivosti našeg društva u celini, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava", rekla je ministarka Joksimović.

Ona je dodala da su nam zajednički ključni zadaci da se obezbede stabilni tokovi snabdevanja energentima i hranom tokom zime, pre svega u saradnji sa evropskim partnerima i u pojačanoj i solidarnoj koordinaciji sa mađarskim susedima, navodi se u saopštenju.

Joksimovićeva i Sijarto su pozitivno ocenili nastojanja da se pokrene saradnja evropskih država u okvirima Evropske političke zajednice, naglašavajući da taj format nije zamena za punopravno članstvo u EU, koje ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu