Pao dogovor u CG: Pobednička koalicija iz avgusta 2020. ponovo zajedno – potpisan sporazum

Parlamentarna većina od izbora iz 2020. potpisala je sporazum i formiraće novu Vladu Crne Gore, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka.

Izvor: Vijesti
Podeli
EPA/EFE/BORIS PEJOVIC
EPA/EFE/BORIS PEJOVIC

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da je parlamentarna većina koja je pobedila 30. avgusta 2020. godine ponovo zajedno. Sastanak je organizovan na inicijativu Demokratskog fronta.

"Evo ga politički sporazum. Predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili su svoje potpise. Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi", kazao je Mandić

"Desilo se ono što su mnogi sumnjali. Koristeći dobru atmosferu i pronalazeći sve ono zajedničko danas smo uspeli da se lako dogovorimo. Narednih dana krećemo u razgovore da definišemo sve elemente. Postoji parlamentarna većina koja će za rezultat imati novu vladu“, kazao je Mandić.

On je kazao da je princip koji prihvataju to da ne traže ništa osim onoga što im je narod dao.

Ocenjujući dogovor stranake "stare" većine kao dobru vest, Mandić je rekao da je ovo i prilika da "obavestimo i predsednika države i međunarodnu javnost da postoji parlamentarna većina koja će imati novu Vladu Crne Gore.

On je pokazao politički sporazum i istakao da su predstavnici stranaka koje su učestvovale u razgovorima stavili svoje potpise.

"Desilo se ono što su mnogi sumnjali da može da se desi", poručio je Mandić, preneli su podgorički mediji.

Istakao je da ciljevi ostaju borba protiv korupcije i kriminala i posvećenost evropskim integracijama.

Sastanak predstavnika stranaka "stare" većine održan je neposredno uoči vanredne sednice Skupštine Crne Gore na čijem dnevnom redu je inicijativa za smenu predsednice Danijele Ðurović.

Sastanak je trajao duže od predviđenog, pa je sednica Skupštine koja je bila zakazana za podne počela sa gotovo tri sata zakašnjenja.

Nova vlada zameniće vladu u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepoverenje 19. avgusta.

Generalni sekretar GP URA Zoran Mikić kazao je da je postignuta „jedna vrsta načelnog sporazuma“.

"Sve ovo što smo se danas dogovorili pada u vodu ako se smijeni predsjednica Skupštine. Mi očekujemo od svih subjekata da se ponašaju odgovorno. Očekujemo da što pre dođemo do termina za održavanje izbora, a pre toga da se dogovorimo oko izbora sudija Ustavnog suda. Očekujemo da oni koji su podneli inicijativu za smenu Đurović to povuku", rekao je Mikić.

Potpisan politički sporazum

Stara parlamentarna većina danas je na sastanku u Skupštini potpisala politički sporazum u kojem piše da Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama.

U sporazumu koji je dostavio Demokratski front, a koji su lideri partija potpisali danas navodi se da su ciljevi sledeći:

- Eliminacija svake mogućnosti povratka DPS-a na vlast u bilo kojoj formi i nastavak demontaže bivšeg režima.

- Vlada i parlamentarna većina kao apsolutni prioritet u fokus svoga rada staviće borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima.

- Vlada i skupštinska većina sprovešče izbornu reformu i obaviti sve reforme za vanredne parlamentarne izbore u što kraćem roku.

- Vlada će intenzivirati ekonomske reforme u cilju unapređenja životnog standarda stanovništva i svoj politički fokus usmjeriti dominantno na socioekonomsim temama.

- Zajednički pristup rešavanju pitanja izbora Sudskog savjeta, članova Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca i oko ovih pitanja pokrenuti intenzivni dijalog sa parlamentarnom opozicijom u cilju stvaranja što šireg konsenzusa.

- Vlada ostaje maksimalno posvećena evropskim integracijama, regionalnog saradnji kao i poštovanju svih međunarodnih preuzetih obaveza.

- Vlada i parlamentarna većina izražavaju spremnost da stave moratorijum na sva identiteska pitanja koja dijele društvo ili oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići širi društveni konsenzus zaključno sa parlamentarnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu