Stara većina o vladi: Socijalisti uzburkali pregovore

Uoči današnje vanredne sednice Skupštine Crne Gore trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika stranka koje su činile "staru" parlamentarnu većinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock/smith371
Foto: shutterstock/smith371

Podsećamo, ta većina formirana je posle izbora 30. avgusta 2020., radi dogovora o formiranju nove vlade.

Inicijativu za sastanak uputio je u sredu jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić ističući da je taj savez "spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru", uz poštovanje svih preuzetih međunarodnih obaveza.

DF je neuspešno pokušao da obnovi odnose među pobednicima izbora iz 2020. i u noći izmedju 19. i 20. avgusta, uoči izglasavanja nepoverenja vladi Dritana Abazovića.

Sednica Skupštine zakazana je za 12 sati, a sastanak predstavnika stranaka "stare" većine za 11 sati.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović uveren je u mogućnost dogovora, jer bi time, kaže, DPS Mila Djukanovića bio sprečen da igra važnu ulogu u političkom životu Crne Gore.

Ukoliko pak do dogovora ne dodje, Radunović tvrdi da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedina preostala mogućnost za razrešenje aktuelne političke krize. Dolazak na sastanak potvrdili su lideri svih stranaka, osim Demokratske Crne Gore, a Radunović kaže da očekuje i njihov dolazak.

Međutim, dolazak Demokrata je neizvestan s obzirom na polemiku nastalu nakon izjave potpredsednika tehničke vlade i lidera SNP Vladimira Jokovića da u vlast ne treba birati one koji nemaju dece, odnosno, kako je rekao, ni kučeta ni mačeta. I ne samo zbog toga, već i neslaganja sa SNP-om o inicijativi za smenu predsednice Skupštine Danijele Đurović Jokovićeva izjava izazvala je oštre osude većine stranaka, posebno poslanica iz Demokratske Crne Gore, ali i DPS-a SDP-a, SD-a i mnogih nevladinih organizacija.

Joković se u međuvremenu izvinio i poručio da mu nije bila namera da bilo koga uvredi. Inicijativu za smenu Djurović iz SNP, potpisao je 31 poslanik među kojima su i oni iz Demokrata i DF-a.

Za formiranje nove vlasti zasad u Skupštini ne postoji potrebna većina.

Demokrate i DF tvrde da neće sa DPS-om, dok GP URA i SNP neće sa Demokratama. Deo podgoričkih medija najavljuje da odredjene zapadne adrese, zajedno sa DPS -om, pokušavaju da nametnu lidera SD Envera Ibrahimovića kao mandatara buduće vlade, iako je njegova stranka bila gubitnik izbora 2020.

Ibrahimovićeva vlada bi, kažu, bila formirana po principu Abazovićeve, uz podršku DPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 110 idi na stranu