Strah od Putina? Jedan od "glavnih" je otišao iz Moskve

Samo od marta, odnosno od početka rata sa Ukrajinom, Rusiju je napustilo više od 20.000 Jevreja, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL
EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL

Prema podacima Jevrejske agencije, koja pomaže Jevrejima širom sveta da se presele u Izrael, od ukupno 165.000 Jevreja u Rusiji, 20.500 se preselilo u Izrael od početka invazije na Ukrajinu.

Tome treba dodati hiljade koji su otišli ​​u druge zemlje.

Samo dve nedelje nakon početka rata Rusiju je napustio Pinhas Goldšmit, glavni rabin u Moskvi od 1993. On je vodio moskovsku skupštinsku sinagogu, jednu od glavnih sinagoga u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu.

Posle pada socijalizma, Goldšmit je bio među onima koji su obnovili institucije jevrejske zajednice u Rusiji. "Počeli smo od nule sa sinagogama, školama, vrtićima, socijalnim službama, nastavnicima, rabinima i članovima zajednice“, kaže on.

Ali kada je počeo rat, on je govorio protiv. "Osećao sam da moram da uradim nešto da pokažem svoje potpuno protivljenje invaziji na Ukrajinu, ali bih se doveo u opasnost da sam to učinio dok sam boravio u Moskvi", objasnio je rabin.

Rat u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti ovde.

U Izrael je stigao preko Mađarske. Neki su mu zamerili što je otišao, ali kaže da ga je većina podržala. "Odluka nije bila laka – za mene i moju suprugu, lokalna jevrejska zajednica bila je naš život“, kaže on.

Ana Shternshis, profesor jidiša na Univerzitetu u Torontu i stručnjak za jevrejsku istoriju u Rusiji, kaže da se dugo pita zašto se toliko žuri da ode, osim ako nije došlo do velikog talasa antisemitizma. Ali onda je shvatila da, svaki put kada se nešto desi u Rusiji, neki preokret ili promena, Jevreji su uvek u opasnosti.

Tako je bilo u vreme ekonomske krize s kraja 19. veka, tokom Oktobarske revolucije i Drugog svetskog rata. „Ne deluju svi na to, ali svaki Jevrejin u Rusiji danas razmišlja o tome“, kaže profesorka Šternšis, koja je i sama rođena u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu