Krim je ruska "bolna tačka": Ukrajinci znaju kako do pobede?

Niz eksplozija i požara pretvorio je Krim od sigurne ruske baze u novo bojno polje, piše AP.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

To je pokazalo kako ranjivost Rusa, tako i sposobnost Ukrajinaca da napadaju duboko iza neprijateljskih linija, kaže AP.

Devet ruskih ratnih aviona uništeno je prošle nedelje u vazdušnoj bazi na Krimu, a skladište municije na poluostrvu eksplodiralo je u utorak. Ukrajinske vlasti su prestale da javno preuzimaju odgovornost. Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine i iskoristila ga kao polaznu bazu za napade u ratu koji je počeo 24. februara.

Ukrajinske vlasti obećale su da će ponovo zauzeti Krim i druge okupirane teritorije. Napadi na Krimu mogu označiti otvaranje novog fronta koji bi predstavljao značajnu eskalaciju u ratu i mogao bi dodatno da "rastegne" ruske snage.

"Ruski komandanti će vrlo verovatno biti sve više zabrinuti zbog očiglednog pogoršanja bezbednosti širom Krima, koji funkcioniše kao pozadinska baza za okupaciju", napisalo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Kao rezultat napada na aerodrome, Rusija premešta desetine ratnih aviona i helikoptera na dublje položaje na Krimu i u ruske baze na drugim mestima, izvestili su ukrajinski vojni obaveštajci. Dva civila su ubijena, a sedam ranjeno u ruskom granatiranju nekoliko gradova i sela u regionu Donjecka na istoku, koji je trenutno žarište ofanzive Kremlja.

Na jugu, ruski ratni avioni su tokom noći ispalili krstareće rakete na Odesku oblast i ranili četiri osobe, rekao je portparol regionalne administracije Oleh Bračuk. U Nikolajevu, takodje na jugu, dve ruske rakete oštetile su zgradu univerziteta, ali niko nije povređen. Ruske snage su tokom noći granatirale i Harkov i okolni region na severoistoku, oštetivši stambene zgrade i civilnu infrastrukturu, ali bez žrtava, saopštile su vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu