Poruka za Ruse: "Okupatorima nema spavanja"

Noseći sekače za žice, traku i štap za pecanje, grupa ukrajinskih boraca šunjala se kroz dvorišta i uličice Zaporožja da bi izbegla ruske kontrolne punktove.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/ROMAN PILIPEY
EPA/ROMAN PILIPEY

Prvo su presekli električni kabl, a zatim brzo odjurili u mrak, gde su postavili bombu u prostor iznad točkova automobila.

Mreža za pecanje je bila zalepljena za unutrašnju stranu točka i za detonator, tako da je bomba eksplodirala pri okretanju točka. Meta napada bio je Ukrajinac koji se pridružio ruskoj političkoj partiji Jedinstvena Rusija.

Grupa ukrajinskih gerilskih boraca, poznata kao partizani, mesecima seju strah među ukrajinskim zvaničnicima koji sarađuju sa Rusima, dižući u vazduh železničku prugu i određujući mete za ukrajinske rakete.

Prošle nedelje, rekli su ukrajinski zvaničnici, partizani su učestvovali u uspešnom napadu na rusku vazdušnu bazu na Krimu.

"Oni nisu kod kuće"

"Cilj je da pokažemo okupatorima da nisu kod kuće, da se ne smeju, da ne spavaju mirno“, rekao je jedan partizan kodnog imena Svarog (slovenski bog vatre) u intervjuu za Njujork tajms.

Ukrajinska vojska počela je da obučava partizane mesecima pre invazije, dok je Rusija gomilala trupe blizu granica.

Pobunjenički borci sada tajno napadaju teren koji dobro poznaju, koristeći auto-bombe, mine i oružje. Nakon brzog i efikasnog napada, stapaju se sa lokalnim stanovništvom. Da li meta živi ili umre, za njih je manje važno od poruke: "Nikad nisi siguran“.

Akcije sramoćenja

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Baze na ukrajinskoj teritoriji gde se obučavaju operativci stalno se pomeraju kako bi se izbeglo otkrivanje, otkrio je visoki ukrajinski vojni zvaničnik. Svaki operativac ima drugačiju ulogu, od izviđanja mete, prikupljanja obaveštajnih podataka o kretanju mete do izvođenja napada.

Tajne ćelije partizana su odvojene i ne poznaju se. Njihove mete su ukrajinski policajci, zvaničnici opštinskih i regionalnih samouprava koji sarađuju sa Rusima.

Pored nasilnih napada i ubistava, sprovode i akcije "sramoćenja“. Jedna grupa pod nazivom "Žuta traka" lepi postere i crta grafite na okupiranoj jugoistočnoj Ukrajini kako bi javno ponizila nastavnike koji rade po ruskom programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu