Proširenje EU? Oni kažu "nije prioritet"

Austrijancima trenutno proširenje EU nije prioritet i ne bi imalo većinsku podršku građana Austrije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

A to se tiče prijema država Zapadnog Balkana, kao i Ukrajine, Moldavije ili Gruzije, ističe generalni sekretar Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE) analizirajući nova istraživanja javnog mnjenja.

Tako 78 odsto Austrijanaca smatra produbljenje saradnje članica EU veoma važnim, a to isto za proširenje EU kaže svega 24 odsto.

Za 68 odsto njih proširenje u ovom trenutku nije pitanje koje je bitno. Pristupanje Ukrajine u EU podržalo bi svega 23 odsto Austrijanaca, a 51 odsto je striktno protiv. Cclanstvo Moldavije u EU podržava trenutno svega 19 odsto Austrijanaca, a 45 odsto je protiv, a slično je i sa Gruzijom, za čije članstvo se izjašnjava 14 procenata Austrijanaca, a 51 odsto je jasno protiv.

"Koliko je bilo važno dati status kandidata Ukrajini i Moldaviji, kao i evropsku perspektivu Gruziji, Austrijancima je članstvo tih zemalja u EU u drugom planu. Prioritet im je trenutno pre svega snabdevanje energijom", objasnio je Šmit.

Kada je reč o državama Zapadnog Balkana podrška članstvu se kreće od 14 odsto (Albanija) do 24 odsto (Bosna i Hercegovina).

BiH, bivša članica Austro-ugarske monarhije, uživa najveću podršku Austrijanaca za ulazak u EU sa 24 odsto, ali 40 odsto je i protiv. Na drugom mestu po podršci za prijem u EU je Crna Gora sa 23 odsto, ali je istovremeno 42 odsto Austrijanaca striktno protiv prijema te zemlje.

Zatim sledi Severna Makedonija sa podrškom od 20 odsto, ali i protivljenjem od 46 procenata. Ssto se Srbije tiče 16 odsto Austrijanaca bi je primilo u EU, a 52 odsto je protiv proširenja Unije na tu zemlju.

Isto važi i za Kosovo čije članstvo podržava 16 odsto, ali odbija 56 procenata Austrijanaca.

Najmanje podrške ima Albanija, sa svega 14 odsto podrške Austrijanaca, dok je 54 odsto građana protiv.

Što se Srbije tiče najveća podrška Austrijanaca za prijemom Beograda u EU zabeležena je u aprilu 2020.sa 35 odsto.

"Vezano za zemlje Zapadnog Balkana i njihove ambicije za članstvom u EU politika, posebno u ovo doba, mora dalje podsticati evropeizaciju tog regiona ",rekao je Šmit.

On je rekao da je važno da političari prodube komunikaciju sa građanima i jasno pokažu da je evropska budućnost suseda bitna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu