EP traži primenu ZSO i viznu liberalizaciju za građane KiM

Evropski parlament usvojio je danas, sa 469 glasova "za", 96 glasova "protiv" i 72 uzdržana, izveštaj evroposlanice Viole fon Kramon o Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias
Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Evropski parlament ponavlja važnost "konstruktivnog angažovanja" obe strane na postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i podseća na neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma u dijalogu, ukljucujući i formiranje ZSO.

Usvojenim izveštajem, koji je tako dobio formu ovogodišnje Rezolucije Evropskog parlamenta o Kosovu, ponavlja se poziv EU da usvoji odluku o bezviznom režimu za građane KiM.

Ponovo se izrazava i žaljenje zbog činjenice da pet država članica EU još nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i one se ponovo pozivaju da to učine.

Evropski parlament usvojenim dokumentom u potpunosti podržava zahtev Prištine za prijem u Savetu Evrope, primaju k znanju namera tzv Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, ali i upozorava da za Prištinu ”ne postoji brza procedura” i da je normalizacija odnosa sa Srbijom neophodna da bi Kosovo napredovalo u evrointegracijama.

Evroparlamentarci izrazavaju žaljenje zbog odluke Prištine da onemogući glasanje na teritoriji KiM na srpskim izvorima održanim 3. aprila.

Kosovo je pohvaljeno od strane Evropskog parlamenta zbog usklađivanja sa pozicijama EU i sankcijama protiv Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu