Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC
EPA/EFE/ANDREJ CUKIC

Viola fon Kramon ima poruku za Prištinu: Vratite

Rezolucijom se izražava podrška članstvu Srbije u EU, ali se zvanični Beograd poziva da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, i to se postavlja kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

Izveštaj izvestioca Vladimira Bilčika o Srbiji podržala su 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo njih 78, a 34 su bila uzdržana.

Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta "budućem članstvu Srbije u EU", ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima.

Evropski parlament je u ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, uključio i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebalo da određuje ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, povodom usvajanja Rezolucije o Srbiji, naglašava da je pristupanje EU "strateška odluka Srbije", a da EP očekuje da je "strateški tretira i političko rukovodstvo zemlje".

"Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu", poručio je Bilčik.

U tekst rezolucije amandmanima je uključeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa "zasnovanog na međusobnom priznanju", što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu institucije EU kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma.

Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koju Srbija pokazuje u upravljanju migracijama.

Na nacrt izveštaja o Srbiji koji je podneo izvestilac Vladimir Bilčik podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Usvojen na plenarom zasedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije pravno obavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

Viola fon Kramon ima poruku za Srbiju

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izveštaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Ona je takođe "podsetila" predsednika Srbije Aleksandra Vučića na "neophodnost usklađivanja" sa evropskim zajedničkim pozicijama.

"Verujem da je ruska agresija odlučujući momenat u našoj istoriji i da EU očekuje od nove vlade puno usklađivanje u oblasti spoljne politike uključujući i uvođenje sankcija. Moramo da iskoristimo ovaj momenat kako bismo prekinuli veze Srbije sa Kremljom i kako bi se Srbija jasno okrenula ka EU", poručila je Viola fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu