Stigao Bajden i 10.000 bezbednjaka

Američki predsednik Džozef Bajden stigao je danas u Madrid, gde će učestvovati na samitu NATO, koji će biti usredsređen na odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/SERGIO PEREZ / POOL
EPA/EFE/SERGIO PEREZ / POOL

Na samitu se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Salivan, rekao je da će Bajden tokom današnjeg razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom detaljno izneti plan za povećanje broja razarača mornarice, sa sedištem u španskoj Roti, sa četiri na šest. Salivan je kazao da je to samo jedna od više objava koje će izneti Bajden i NATO saveznici, kako bi se pojačalo prisustvo Alijanse u regionu, prenosi AP.

On je naveo da će potez u Roti "pomoći da se poveća pomorsko prisustvo SAD i NATO".

Bajden je u Španiju doputovao nakon sastanka lidera G7 u Nemačkoj.

10.000 bezbednjaka čuva Samit

EPA/EFE/JJ Guillen
EPA/EFE/JJ Guillen

Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči samita NATO, na kojem će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Samit, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO, počinje večeras gala večerom koju u čast šefova država ili vlada organizuju španski kralj Filip VI i kraljica Leticija.

U sredu su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednji dan samita, jedna radna sednica na najvišem nivou.

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera.

Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazdušna odbana.

Informacione mreže su pod pojačanim nadzorom zbog opasnosti od kibernetičkih napada. Delovi Madrida blokirani zbog NATO samita

Budući da su delovi grada blokirani zbog samita, španske vlasti pozvale su građane Madrida da narednih dana svi koji mogu rade od kuće.

Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija.

Za sada nije potvrđeno da li će na samit doći i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ili će se učesnicima sastanka obratiti video-vezom.

U Madridu su i lideri Švedske i Finske, država koje su aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom članstvu protivi Turska.

Lideri NATO će na samitu pozvati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da omogući ovim dvema državama da se pridruže tom vojnom savezu.

Na sastanku učestvuju i lideri EU - predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000.

Na dnevnom redu sastanka na vrhu je pitanje kako ruski napad na Ukrajinu i nova bezbednosna realnost u Evropi utiču na pristup NATO-a odbrani i odvraćanju.

Među prioritetima je i rastući uticaj Kine i bezbednosne posledice klimatskih promena, zatim druge pretnje poput terorizma i nestabilnosti na severu Afrike i u Sahelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu