"Odluke se donose u Vašingtonu: "Rusija proglašena neprijateljem NATO mnogo pre samita"

Rusija je proglašena neprijateljem NATO mnogo pre predstojećeg samita Alijanse, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Dmitri Lovetsky
Tanjug/ AP Photo/Dmitri Lovetsky

"Što se tiče planova koji se pripremaju za samit NATO, da nas proglasi pretnjom, da Kinu proglasi sistemskim izazovom, Rusija je proglašena neprijateljem mnogo pre nego što je sazvan samit NATO", poručio je šef ruske diplomatije tokom posete Turkmenistanu, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao Lavrov, sudeći po izjavama zapadnih političara, Rusija je proglašena za neprijatelja jednostavno zato što ne želi da se usaglasi sa neoliberalnim svetskim poretkom Sjedinjenih Američkih Država, koje su potčinile čitav Zapad.

"To proglašavanje Rusije pretnjom nije iznenađenje za nas i neće doneti ništa novo u praktičnu politiku Sjedinjenih Država i njihovih satelita", kazao je ruski ministar spoljnih poslova.

Ocenio je da nije važno šta misli ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, jer on nije taj koji donosi odluke.

"Znate, neću ni da nagađam čemu se predsednik Zelenski nada. Nije apsolutno važno šta on misli. On ne donosi odluke. Odluke se donose u Vašingtonu, a ne na predsedničkom nivou", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li Zelenski računa na direktnu vojnu podršku NATO.

Kako smatra, odluke donose određeni zvaničnici Stejt departmenta i moguće u predsedničkoj administraciji.

"Nismo gađali tržni centar"

Lavrovje izjavio danas da, što više zapadne zemlje šalju oružje Ukrajini, to će duže trajati sukob. Lavrov je na konferenciji za novinare tokom posete Turkmenistanu, rekao da Rusija juče nije gađala tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, gde je najmanje 18 ljudi poginulo, prenosi Rojters.

Ponavljajući izjavu ruskog Ministarstva odbrane ranije danas, Lavrov je rekao novinarima da je tržni centar bio prazan u trenutku kada je došlo do požara, zbog toga što je Rusija pogodila skladište naoružanja i municije, u kojem se nalazilo zapadno oružje koje se nalazilo pored tržnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu