Vučić uručio vidovdanska odlikovanja: "Biram put mudrosti pre nego velike kuraži" VIDEO/FOTO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bg

Nakon ulaska predsednika u salu začula se himna Republike Srbije.

"Vekovima već svakog 28. juna odgovaramo na isto pitanje. Da li slavimo pobedu ili poraz? Od generacije do generacije, od politike do politike odgovori se menjaju. Zanimljivo i uvek baš na Vidovdan srpski narod je imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način za merenje vremena. Kako je rekao vladika Nikolaj: 'To je naša narodna golgota, ali u isto vreme i naše narodno vaskrsenje, duhovno i moralno. Ono nam je dalo galeriju viteza vere koji vrede više od galerija mermernih kipova.'"

Predsednik je podsetio i na žrtvu naših predaka na Kosovu i Metohiji.

"Na Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve Srbe nastradale. Među odlikovanima imamo i premijera carska vlade Japana, višestruke prvake sveta. Ovim putem im se zahvaljujemo na širenju i promovisanju najvrednijih tekovina naše kulture", rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

"Knjaz Nikola Petrović posećuje kralja Milana Obrenovića baš na Vidovdan, i to je najlepši doček koji je iko ikada doživeo. Nikola Tesla je uvek posebno mesto davao Kosovu i Vidovdanu. Takođe na Vidovdan je mladi rodoljub Princip, kao i Obilić pre njega, počinio tiranoubistvo", dodao je Vučić.

Predsednik je još jednom naglasio koliko je značajan današnji praznik i odličja koja se dodeljuju za uspeh.

"Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, život iz kojeg stvaramo novi život. Ono što u Vidovdanu treba da tražimo jeste naša budućnost. To je još jedan od razloga zbog kojeg vam dodeljujemo danas ova priznanja", dodao je predsednik.

"Ne postoji veća odgovornost"

Foto: B92
Foto: B92

"Ne postoji veća čast dva puta zaredom u prvom krugu dobiti tako veliko poverenje, ali ne postoji ni veća obaveza ni odgovornost od te. Danas na Vidovdan kada razmišljam o tome da li nam je najvažnija hrabrost ili mudrost, kada vidite sva pitanja sa kojima se suočavamo a nismo u stanju da odgovore na njih pružimo, znam koliko je danas lakše reći da moramo da se držim srpske hrabrosti a ja bih samo rekao da kada delimo plate i penzije, ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti", objasnio je Vučić.

"Moramo da gledamo u Evropu da bismo imali budućnost za našu decu, ali moramo da im kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i samostalnost i da imamo svoje mišljenje koje ne mora svima da se svidi. Pa valjda je to Evropa, različitost i pravo na drugo mišljenje. I zato želim da poručim našem narodu u celom svetu da niko ne može da sruši naše narodno jedinstvo. Imamo isti jezik i kulturu, imamo Vidovdan, praznik nad praznicima koji će uvek da nas okuplja. I kada nas na Vidovdan napadne neko naš, ne odgovarajte, nego reagujte mirom i strpljenjem. Na Vidovdan Srbi ne napadaju Srbe", rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Predsednik je naglasio važnost dobrih odnosa sa drugim narodima sa kojima živimo zajedno u jednoj istoj zemlji.

"Treba da imamo najbliži odnos i prema našoj mađarskoj i našoj bošnjačkoj braći i prema Rumunima i prema Rusinima i prema našoj romskoj braći", dodao je.

"Jednako smo siromašni i bogati, jednako mislimo kako ćemo ovu zimu da preživimo. I zato danas hoću da im kažem da ćemo znati da prebrodimo sve teškoće, i da će Srbija biti uspešna zemlja koja će čuvati svoju samostalnost, i da ćemo čuvati Srbiju koja će biti na evropskom putu, ali nikome neće dati da ugrozi njenu nezavisnost", dodao je.

"Želim da napredujemo brzo, a verujte mi i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje nego što su nas preci zadužili. Neka živi jedinstvo srpskog naroda i naša prelepa Srbija", završio je Vučić.

Spisak odlikovanih

Foto: B92
Foto: B92

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su:

Akademik i istoričar Vasilije Krestić

Kompozitor i profesor Svetislav Božić

Episkop budimski Lukijan Pantelić

Novinarka Ljiljana Smajlović

Biskup Jaroslav Javornik, biskup Slovačke evangeličke crkve augzburške veroispovesti

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su:

Pozorišni reditelj i profesor Egon Savin

Filmski i pozorišni reditelj Ljubiša Ristić

Glumac Miloš Biković

Srpski fudbalski trener Velibor Bora Milutinović

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić

Fudbalski trener i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su:

Radnički iz Sremske Mitrovice

Dečje pozorište Subotica

Javna biblioteka Doljevac

Glumac Rejf Fajns

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovani su:

Proslavljena portugalska fado pevačica Mariza dos Reis Nunez

Italijanski operski pevač Andrea Bočeli

Zlatnu medalju za zasluge dobili su:

Generalni direktor kompanije Ringier AG Mark Valder

Direktorka producentske kompanije "Work in progress" Anđelka Vlaisavljević

Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Zoran Vapa

Predsednik udruženja "Srpski vez" iz Severne Makedonije Dalibor Kitanović

Prevodilac i pisac Slobodan Despot

Književnik i društveni radnik Radovan Vlahović

Predsednica kulturnog udruženja "Srpski venac" iz Budimpešte Zorica Jurković Ember

Slikar Dragan Martinović

Slikar Bratislav Anđelković

Akademski slikar Predrag Đaković

Mariza dos Reis Nunez, Andrea Bočeli i Rejf Fajns će svoje ordenje lično preuzeti u julu u Beogradu.

Akademik Vasilije Krestić obratio se u ime svih odlikovanih

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bg
FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/ bg

"To je formalna i stvarna potvrda da višedenijski trud nisu uzaludni, već da imaju odjeka u društvu. Tako ja sa puno zahvalnosti doživljavam Karađorđevu zvezdu koja mi je dodeljena. Biću slobodan ovom prilikom da u sopstveno ime i svih koji su nagrađeni kažem nekoliko reči o odnosu nauke i politike. Kako pripadam generaciji koja je bila aktivna i u vreme jednopartijskog sistema, moram reći da je to vreme bilo više nego teško. Da je više volje i mudrosti, to vreme bi moglo da bude i poučno, da ne ponavljamo greške", rekao je Krestić.

On je dodao da nauka i politika ne bi smele da budu u raskoraku, već u savezu, i da je vreme brutalnog nametanja ideologije i politike nauci na sreću prošlo.

"Danas se ne može reći da kod nas politika pretvara nauku u svoju služavku, i sloboda naučne misli nije ograničena. Ali nauka nije ni mnogo uvažena. Dokaz za to je da sam ja prvi čovek iz domena nauke koji će poneti ovo visoko državno priznanje. Mislim da neću pogrešiti ako kažem da kod nas politika i nauka idu posebnim kolosecima, bez dodira i prožimanja", dodao je akademik.

"Završavajući ovo kratko izlaganje, uz izražavanje zahvalnosti u ime svih nas, biću slobodan da ovo slovo okončam držeći se struke kojoj sam posvetio čitav radni vek. Ako je istorija magistra vitae, lux veritas i testis temporus, ona će dobro doći ne samo ljubiteljima prošlosti, već i onima koji su na kormilu države i da iz prošlosti izvlače pouke o našoj sadašnjosti i budućnosti", zaključio je Krestić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu