Evropa vraća mere? Porast broja novozaraženih, bez težih slika, ali...

Brojke novozaraženih koronavirusom u porastu su širom Evrope. Mnoge zemlje već najavljuju povratak korona mera.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ GEA VLAHOVIC
FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ GEA VLAHOVIC

Traži se vraćanje nošenja maski

"Većina zemalja Evropske unije otkrila je nizak udeo SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, ali mnoge su zabeležile su porast poslednjih nedelja. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2", upozoravaju iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Povećanje udela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama - uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Nemačku, Irsku, Italiju, Holandiju, Španiju i Švedsku.

Ističu da će te varijante postati dominantne u celoj EU, što će verovatno rezultirati povećanjem broja slučajeva koronavirusa u narednim nedeljama.

Nažalost, povećanje slučajeva odrazilo se i u Hrvatskoj. Više od hiljadu novozaraženih zbeleženo je u ovoj zemlji u subotu.

Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a, kaže da u Hrvatskoj, za sada nema teških slučajeva oboljenja. "Broj novoobolelih raste, ali nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mere", rekao je Capak za Dnevnik.he i napomenuo da je uvek potreban oprez uz klasične mere zaštite.

Nemačka pak razmišlja o vraćanju nekih od mjera u slučaja pogoršanja u jesen. Prema predlozima, maske bi ponovno trebalo da budu obavezne u zatvorenom prostoru, a moguće je i ograničavanje broja osoba na okupljanjima i ograničavanje kontakata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu