Nemačka poruka Srbiji

Beograd -- Nemačka želi da vidi Srbiju u EU, izjavio je danas nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Darko Vojnovic
Tanjug/Darko Vojnovic

Međutim, kako je naglasio, usaglašavanje sa spoljnom politkom, odnosno uvođenje sankcija Moskvi u cilju očuvanja evropskih vrednosti, a ne protiv građana Rusije, pomoći će Srbiji da napreduje u procesu EU integracija.

"Invazija Rusije je prekretnica, taj užasan rat mora da se okonča što pre. EU je, primenila ciljane sankcije koje su sredstvo i nisu usmerene protiv ruskog naroda već služe kao instrument za odbranu vrednosti kao što su mir, demokratija i sloboda na kojima je zasnovana EU i koja nas Evropljane ujedinjuje. Zato zemlje kao Srbija treba da se pridruže merama, što bi Srbiji pomoglo da napreduje u procesu EU integracija", rekao je Šib.

Ambasador je naglasio da uz sve to, uvođenje sankcija Moskvi mora da bude i moralni imperativ. "Nemačka želi da Srbija bude član evropske porodice zajedničkih vrednosti, podržava Srbiju i njene pripreme za EU, a to što znači unapređenje i jačanje vladavine prava, osnaživanje i izgradnju demokratskih institucija, kao i podrške demokratskom pluralističkom društvu", rekao je Šib na otvaranju dvodnevnog skupa "Demokratija – minimalni konsenzus" u organizaciji Crte, čija se glavna tema odnosi na tri najvažnija stuba demokratije – parlament, izbore i medije.

Ambasador je naglasio da je Nemačka uverena da je budućnost Srbije u EU, što su, kako je dodao, rekli i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i kancelar Olaf Šolc u Beogradu.

Ambasador je pad javnog odobravanja pristupanja EU ocenio kao zabrinajvajući i naveo da je jedan od razloga za to očekivanja Evrope o uvođenju sankcija Rusiji i negativne predrasude u pojedinim medijima.

Ambasador je naglasio da je demokratija veoma težak posao i da je za njeno jačanje potrebno mnogo snage i ubeđenja, kao i to da ključni akteri, kroz ponekad i teške diskusije, dođu do zajedničkog rešenja.

Šib je naglasio da je uveren da će debata u novom parlamentu biti dinamična, jer su sve stranke učestvovale na izborima, kao i da će postojati proevropska opozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu