Do jeseni smo mirni, a onda...

Već nekoliko dana zaredom broj novozaraženih pacijenata od korone u Srbije je u blagom porastu. Čak i broj preminulih pacijenata je veći.

Izvor: Blic
Podeli
EPA/EFE/MARKO DJOKOVIC
EPA/EFE/MARKO DJOKOVIC

S jedne strane, uprkos porastu, situacija nije alarmantna, ali u Evropi korona ponovo uveliko divlja.

Primera radi, tako je za samo jedan dan u Francuskoj od 11.566, broj novozaraženih porastao na 95.217, u Nemačkoj su brojke takođe visoke te je prema poslednjem preseku zabeležno 122.597 novozaraženih. U Italiji je zabeleženo 62.704, što je opet ogroman skok jer je prethodnom danu presek bio 17.131. U Grčkoj prema poslednjim podacima, u jednom danu inficirano je 12.590 ljudi, dok je samo u danu pre, taj broj iznosio 4.832. Dakle, statistika jasno pokazuje, brojke se menjaju iz dana u dan, ali ono što opet ohrabruje, niko ne prijavljuje opterećenje zdravstvenog sistema, odnosno ne završava veliki broj ljudi u bolnici.

Komandant Vojne bolnice Karaburma, doc. dr Ivo Udovičić kaže za "Blic" da je situacija u bolnici mirna, te da se ne dešava ništa dramatično, broj pacijenta je standardan, dok je dvoje na intenzivnoj nezi.

"Što se tiče epidemiološke situacije u zemlji imamo porast broja zaraženih, što je donekle i očekivano zbog migracije ljudstva i onih koji dolaze i odlaze. Uvek negde postoji veća virusna aktivnost, tako smo i mi prošlog i pretprošlog leta imali ovakve talase. Međutim, s obzirom da je sada predominantan omikron soj, videćemo kako će to dalje uticati na prijeme pacijenata u bolnice. Mi za sada nemamo povećan broj prijema bez obzira na povećan broj novozaraženih. Ali, ako ovaj broj bude rastao, u narednom periodu možemo očekivati i porast prijema jer za neke i omikron može biti komplikovan. Takođe, može se desiti i da imamo četvorocifreni broj jer ovo je sada uzlazna putanja ovog talasa, mada on svakako ne bi trebalo da bude visok", objašnjava dr Udovičić

Novi sojevi zaobilaze naša tela

Kako dalje objašnjava dr Udovičić, on ne očekuje da će brojke ići visoko, jer je ipak omikron u pitanju.

"Virus nas opominje da nigde nije otišao i da pandemija nije završena. Imamo nove podtipove omikrona i vidimo da oni nalaze načine da zaobiđu naša antitela. Mada, omikron sam po sebi ne daje tešku kliničku sliku. Pa i to što delimično zaobilazi naša antitela, on neće napraviti veliki problem, s obzirom da daje lakšu kliničku sliku za veliku većinu ljudi. Ipak, kao i uvek oni najosetljiviji, a to je starija populacija koja ima komorbiditete, koji imaju neke probleme sa imunitetom, oni možda mogu imati problem", dodaje dr Udovičić.

Delta u tragovima

Prethodnik omirkona, delta soj, u ranijem periodu pravio je velike probleme zaraženima. Kada je omirkon postao dominantan, i korona je postala drugačija za sve nas. Ipak, delta je ostala u tragovima.

"Ono što smo mi imali u bolnici, bila su to dva mlađa pacijenta, koji su imali klasičnu sliku delte, ali mi to ne možemo da dokažemo. Verujem da delta soj sigurno negde postoji, kratak je to vremenski period, od decembra do danas da se delta soj potpuno ugasi. Tako, očekivano je da delta još uvek postoji ali ne očekujem da će se taj soj vratiti i da će nam praviti neke probleme", kaže dr Udovičić.

Iako će brojevi varirati, leto će biti mirno. Na jesen, zbog polaska u školu i rada u zatvorenim prostorijama virus će se brže širiti pa ćemo tada sigurno imati talase.

"Mirni smo do jeseni svakako, skoro sam siguran, bez obzira na sve brojeve koje vidimo u okolnim zemljama, koje čak rastu i po nekoliko hiljada, u Grčkoj, Portugaliji, Nemačkoj... biće mirno. Najbitnija stvar je što nema priliva pacijenata u bolnicama, kako kod nas, tako i u Evropi. Iskreno, očekujem da nam veći problem napravi virus gripa nego omikron soj. Talasa će biti na jesen i zimu sigurno, virus će postati sezonska bolest u onom periodu kada njemu bude odgovaralo da se širi. Tako će i vakcine biti sezonske, pa ćemo se vakcinisati negde u isto vreme i protiv korone i protiv gripa", kaže dr Udovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu